Επειδή έγιναν και γίνονται συνεχώς συσκέψεις με αντικείμενο την επιδημιολογική κατάσταση στην Κίνα και τις πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αφίξεις από την ασιατική χώρα, σύσκεψη μάλιστα που απασχόλησε και το Μέγαρο Μαξίμου, ρώτησα τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο που τα παρακολουθεί όλα αυτά να μου εξηγήσει πόσο και εάν κινδυνεύουμε από τις παραλλαγές της Κίνας και κυρίως εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ΕΕ είναι ισχυρά.

Παρότι οι παραλλαγές (BF-2, BF-7, BQ.1, ΒΑ5-2, και άλλες) είναι αυτές με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κίνα, ο κ. Μόσιαλος λέει πως οι παραλλαγές αυτές είναι ήδη γνωστές στην Ευρώπη και αντιμετωπίζονται με τα εμβόλια και τα φάρμακα που έχουμε. Τώρα γιατί ασθενούν: Ωστόσο υπάρχουν δύο προβλήματα:

Το πρώτο έχει να κάνει με το τεστ 48 ωρών που ζητείται πλέον από πολλά κράτη (και από την Ελλάδα) να κάνουν οι ταξιδιώτες από την Κίνα. Πόσο αξιόπιστα όμως είναι αυτά τα τεστ; Τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία βάση δεδομένων στα εργαστήρια; Και ποία η απόδειξη ότι μέσα σε 48 ώρες δεν θα νοσήσουν, την στιγμή που ο ιός κυκλοφορεί στην Κίνα τόσα εκτεταμένα; Η κυβέρνηση προφανώς δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών , αλλά τα πρακτικά αποτελέσματα αυτών των μέτρων θα είναι πολύ μικρά. Το καλύτερο μέτρο είναι η μάσκα προς το παρόν και βλέπουμε (και βεβαίως οι συχνές δειγματοληψίες στις αφίξεις).

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η εμφάνιση μιας καινούργιας παραλλαγής (η επονομαζόμενη XBB1.5) η οποία πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς. Η παραλλαγή όμως αυτή δεν έρχεται από την Κίνα αλλά από τις… ΗΠΑ, όπως λέει ο κ. Μόσιαλος. Το μόνο που γνωρίζουμε για αυτή την παραλλαγή είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά είναι πιθανόν να μην είναι πιο επικίνδυνη. Αυτά έμαθα και φρόντισα ώστε να σας τα μεταφέρω πάραυτα.

***

Εκλογές, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στον Ερντογάν

Η πληροφορία ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, την παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Αθήνα. Και τούτο γιατί ως επικρατέστερο σενάριο για τις τουρκικές εκλογές φαίνεται η ημερομηνία της 30ής Απριλίου, ή της 14ης Μαΐου πυροδοτώντας έτσι συζητήσεις για το ενδεχόμενο η Αθήνα και η Άγκυρα να… κυκλώσουν τελικά τις ίδιες ή έστω πολύ κοντινές ημερομηνίες εκλογών.

Στο φόντο της νέας φημολογίας από τη γείτονα, έγκυρες πηγές μου ανέφεραν ότι το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένο και στα τουρκικά χρονοδιαγράμματα και θεωρούσαν πιθανή την επίσπευση κινήσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο, μεταξύ άλλων επειδή από το τέλος Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου διαρκεί το Ραμαζάνι, διευκολύνοντας άρα την προεκλογική κινητικότητα, αλλά και επειδή όσο περνούν οι μήνες αυξάνονται οι πιέσεις προσωπικά στον Ερντογάν. Το Μαξίμου «ζυγίζει το κλίμα από την άλλη πλευρά, ζυγίζει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ζυγίζει όλα», λένε πρόσωπα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι (πέραν των άλλων) και η Τουρκία (θα) λειτουργεί ως μία από τις παραμέτρους ειδικής βαρύτητας για την οριστικοποίηση των πρωθυπουργικών αποφάσεων.

Ακόμα και οι τουρκικές εφημερίδες ασχολούνται με τις εκλογές στις δύο χώρες. Θέλετε ένα παράδειγμα;

Πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, έγινε για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητοστάκης με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στις δύο χώρες: «Το μέλημα του Μητσοτάκη είναι οι εκλογές στην Τουρκία», υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν θέλει να συμπίπτουν οι ημερομηνίες των εκλογών στις δυο χώρες. Η Χουριέτ ισχυρίζεται ότι «η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ελλάδα».

***
Μια χρήσιμη ανασκόπηση των εκλογών του Απριλίου

Ουδείς έχασε μελετώντας την ιστορία, και κυρίως την ιστορία των εκλογών σε αυτήν την πολύπαθη χώρα: Έχουμε και λέμε λοιπόν, από τη στιγμή που διέρρευσε η ημερομηνία της 9ης Απριλίου 2023, της εφετινής Κυριακής των Βαΐων, ως πρώτης Κυριακής των εκλογών, συνδέθηκε αρρήκτως και μοναδικά με τις αντίστοιχες κάλπες της 8ης Απριλίου 1990 όταν η ΝΔ είχε επικρατήσει του ΠΑΣΟΚ μετά από 3 διαδοχικές αναμετρήσεις. Κυριακή των Βαΐων ήταν και τότε που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη του Θ. Κατσίκη από τη ΔΗΑΝΑ και μιας ακόμη έδρας την οποία κέρδισε το κόμμα του στο εκλογοδικείο.

Όμως, δέκα χρόνια αργότερα στις 9 Απριλίου 2000 η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη προσέφυγε σε πρόωρες κάλπες ώστε να αποφασιστεί ή όχι η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Παρά το γεγονός ότι α) η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή είχε επικρατήσει στις Ευρωεκλογές του 1999 με διαφορά άνω των 3 μονάδων β) υπήρξε έντονη σκανδαλολογία για το χρηματιστηριακό κραχ, γ) ο φονικός σεισμός του Σεπτεμβρίου είχε καθηλώσει την επικράτεια και δ) τα υπονοούμενα για ελληνοποιημένους ψηφοφόρους έδιναν κι έπαιρναν, εν τούτοις το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εθνικές εκλογές, έστω και οριακά, με ποσοστό 43,79% και 158 έδρες, έναντι της ΝΔ που είχε λάβει 42,74% και 125 έδρες.

Φυσικά αυτές τις εκλογές δεν θέλει να τις θυμάται κανείς στη Νέα Δημοκρατία αφού χιλιάδες Νεοδημοκράτες (μεταξύ αυτών και δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως η Βίκυ Μοσχολιού) πανηγύριζαν στο Σύνταγμα και στη Ρηγίλλης έως τις 10 το βράδυ και μετά δίπλωσαν τις σημαίες έως τις επόμενες εκλογές του Μαρτίου του 2004. Προφανώς λοιπόν, έπεσαν (φαντάζομαι) αρκετές αγκωνιές εσωκομματικά ώστε να παραμεριστούν τα γεγονότα και οι συμβολισμοί της 9ης Απριλίου 2000.

***
Mή πώ τι μεθίετε Θούριδος αλκής

Στη Λήμνο για τον αγιασμό των υδάτων θα βρεθεί σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη Λήμνο βρίσκεται και 130 Σμηναρχία Μάχης που εκτελεί υπηρεσία Readiness στην καρδιά του Αιγαίου. Δηλαδή μόλις εντοπιστεί από τα ραντάρ ο εναέριος εισβολέας οι πιλότοι μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρίσκονται στον αέρα του Αιγαίου να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Έμβλημά της είναι η φράση από την Ομήρου Ιλιάδα «Mή πώ τι μεθίετε Θούριδος αλκής”, δηλαδή, «Oρθή κρατάτε τη φλόγα της παλικαριάς». Την φράση αυτή, λέει ο Όμηρος την απηύθυνε ο Αγαμέμνωνας στους στρατιώτες του, για να εμψυχώσει τον αγώνα τους κατά των Τρώων. Γιατί όμως σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή είναι πολύ πιθανόν μετά τον αγιασμό των υδάτων να επισκεφθεί την Σμηναρχία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συνομιλήσει με τους πιλότους και τους τεχνικούς που βρίσκονται στην καρδιά της αεραμύνης της χώρας μας.

***
Τα μηνύματα από την Γαύδο

Θα έχει ενδιαφέρον σήμερα η ομιλία του Πρωθυπουργού από την Γαύδο, από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Θα είναι, μαθαίνω εθνικού περιεχομένου με πολλαπλά μηνύματα (και προς την Τουρκία). Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Γαύδο για να παραστεί στον αγιασμό των υδάτων.

***
Άνοιγμα Πλεύρη προς Κέντρο ;

Ιδού τι ανακάλυψα: Συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με υπογραφή Θανάση Πλεύρη και ανάμεσα στα ονόματα πρόσεξα και το όνομα του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Τι πάει να πει αυτό; Ό,τι ο Πλεύρης κάνει άνοιγμα προς το Κέντρο, καθότι ο Γεροτζιάφας προέρχεται, αν δεν κάνω από το ΠαΣοΚ; Για την ιστορία σας λέω ότι είναι καθηγητής Αιματολογίας – Αιμόστασης Πανεπιστημίου Σορβόννης.

***
Ντροπή από μια stand-up comedy

Σάλο και ντροπή έχει προκαλέσει στην Κύπρο μια παράσταση Stand-Up Comedy στην Ελλάδα με τίτλο «Δουλίτσα να υπάρχει». Κατά τη διάρκεια της παράστασης ο κωμικός Πάρης Ρούπος σατίριζε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, γελούσε, όπως έγραψαν όλα τα κυπριακά ΜΜΕ, με τους αγνοούμενους και χλεύαζε την μοιρασμένη Κύπρο. Το εν λόγω απόσπασμα κάνει τον γύρο του διαδικτύου με επικριτικά σχόλια: Μεταξύ άλλων αναφέρει. «Μία φορά βρεθήκαμε σε ένα πολύ ακριβό μπαρ στη Λευκωσία. Μπαίνει μέσα ένα πολύ φραγκάτος τύπος. Μου λέει ένας φίλος μου. Τον βλέπεις αυτόν, έχει την μισή Κύπρο. Του απάντησα ότι όλοι οι Κύπριοι έχουν την μισή Κύπρο. Η μόνη ένωση που υπάρχει πλέον στην Κύπρο είναι στα φρύδια τους». Συνεχίζοντας, αναφέρει «δεν νομίζω πότε να παίξω στην Κύπρο αλλά από την άλλη δεν ξέρω αν θέλω κιόλας. Διχάζομαι. Σκέφτομαι την στιγμή που θα βγει αυτό το βίντεο με σχόλια όπως «ψόφο». Παίζει να είμαι αγνοούμενος μια μέρα».