Εικόνες και βίντεο που διακινούνται στο διαδίκτυο και μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης από την Κίνα δείχνουν αποτεφρώσεις νεκρών από τον κοροναϊό, σε δημόσιους χώρους.

Δραματικές προβλέψεις

Το Πεκίνο τηρεί σιγή ισχύος για τον πραγματικό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 4 εκατομμύρια στα μέσα Ιανουαρίου.

Ενδεικτική η εικόνα ενός ανθρώπου που λιποθυμά στη μέση του δρόμου και κανείς δεν τολμά να τον πλησιάσει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας στην Κίνα έχουν καταγραφεί μόλις 5.250 θάνατοι από κορωνοϊό. Δυτικά ερευνητικά κέντρα εκτιμούν πως καθημερινά πεθαίνουν περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, ενώ οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες αναφέρουν ακόμη και 2 εκατομμύρια θανάτους το 24ωρο.

Το Πεκίνο προσπαθεί να προβάλλει μια θετική εικόνα, με νέους ανθρώπους που ανάρρωσαν να επιστρέφουν στην εργασία τους. Όμως η επικείμενη μετακίνηση εκατομμυρίων Κινέζων προς την ενδοχώρα με αφορμή τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς τις επόμενες εβδομάδες, προκαλεί τεράστια ανησυχία.

Έκτακτα μέτρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, περισσότερες από 10 χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία αλλά και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, επέβαλαν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα ζητώντας αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους. Το Μαρόκο, απαγόρευσε την είσοδο σε Κινέζους επισκέπτες.

Η κινεζική κυβέρνηση κάνει λόγο για προσβλητικές κινήσεις και μάλιστα βρίσκει συμμάχους, όπως η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών που τάχθηκε κατά των περιορισμών κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά απογοητευτική κίνηση».

Εν τω μεταξύ η Κίνα απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλει δωρεάν εμβόλια προκειμένου να συγκρατηθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.