Η επιθυμία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να παραστεί με λιμουζίνα στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ προκάλεσε διπλωματικό πονοκέφαλο. Έχασε σκόπιμα, όπως γίνεται γνωστό, το πούλμαν που θα μετέφερε τους ηγέτες με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το Whitehall να του διαθέσει λιμουζίνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν πηγές στη Mail, μεθόδευσε καλά τις κινήσεις του. Έκανε έναν παρατεταμένο περίπατο με τη σύζυγό του Μπριζίτ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ανάγκασε έτσι την κυβέρνηση να του διαθέσει μια λιμουζίνα για να καταφέρει να παραστεί.

Εκτιμάται ότι επιχείρησε να πετύχει παρόμοια εξαίρεση με αυτή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν. Του είχε επιτραπεί να παραστεί τόσο στη δεξίωση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όσο και στην κηδεία με το επίσημο θωρακισμένο όχημά του, γνωστό ως «The Beast».

Η ενέργειά του αυτή προκάλεσε απίστευτο εκνευρισμό στους υπαλλήλους του πρωτοκόλλου, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Προειδοποίησαν έτσι τη γαλλική κυβέρνηση πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να πετύχει κάτι αντίστοιχο το επόμενο πρωί για την τελετή.

Η κόντρα για τη στάση του Μακρόν

Και πράγματι μπήκε στο πούλμαν μαζί με τους άλλους ηγέτες για την τελετή στο Αβαείο του Westminster. Αν και λέγεται ότι ήταν ουσιαστικά ο τελευταίος που επιβιβάστηκε σε αυτό.

Μετά τις φήμες, πηγή από το Ελιζέ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Whitehall. Επιμένουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ενημερωθεί πως θα μπορούσε να παραστεί με το δικό του αυτοκίνητο.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα είχαν παραθέσει τη «δεξίωση του αιώνα» την παραμονή της κηδείας. Ήθελαν να χαιρετίσουν δεκάδες ξένους αξιωματούχους που είχαν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο για να αποτίσουν τα σέβη τους στη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Η υποψία είναι ότι ο Μακρόν έχασε σκόπιμα το πούλμαν για το παλάτι, παρατείνοντας τη βόλτα του με τη σύζυγό του. Θεωρούσε ότι ήταν πολύ καλός για να πάρει το λεωφορείο. Και ότι θα του έπρεπαν να μεταβεί με το αυτοκίνητο στο Παλάτι όπως και ο πρόεδρος Μπάιντεν», αναφέρει πηγή του Whitehall.

Οι ηγέτες είχαν συγκεντρωθεί πριν τελικά φύγουν για το Αβαείο. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό σημείωνε πως «πολλές σπουδαίες συζητήσεις γίνονται μέσα στο λεωφορείο».

«Ο πρόεδρος απόλαυσε έναν περίπατο στο Λονδίνο με την κυρία Μακρόν αμέσως μετά την άφιξή τους στο Λονδίνο την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Περπάτησαν κατά μήκος του ποταμού. Αναφέρθηκε ότι μια σειρά από ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Αμερικής, της Γαλλίας και του Ισραήλ, θα ταξίδευαν με αυτοκίνητα. Γι’ αυτό ο κ. Μακρόν έφτασε στη δεξίωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ την Κυριακή το βράδυ με αυτοκίνητο», αναφέρει το Ελιζέ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν για να καταδείξει την παγκόσμια αγάπη στο πρόσωπο της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.