Η Κροατία μπήκε σήμερα επισήμως στη ζώνη Σένγκεν και το ευρώ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας προκειμένου να την καλωσορίσει όπως είθισται.

Η πρόεδρος έκανε λόγο για «ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για τον λαό της Κροατίας», αλλά και για τους Ευρωπαίους.

«Θα χρειαστεί να εργαστούμε πολύ στενά μαζί για να προστατεύσουμε τη ζώνη Σένγκεν και να διατηρήσουμε τα οφέλη της γιατί η Σένγκεν δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη» τόνισε, λέγοντας ότι η λειτουργία έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται προκλήσεις. Ωστόσο, όμως είπε, η ζώνη Σένγκεν έχει να κάνει με τη δέσμευση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Τόνισε πως υπάρχει εμπιστοσύνη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κροατία.  «Το ένα σημαντικό επίτευγμα είναι να μπορούμε να περάσουμε τα εσωτερικά σύνορα χωρίς ελέγχους. Το να μπορούμε να πληρώσουμε χρησιμοποιώντας το ίδιο νόμισμα της ΕΕ είναι το άλλο» προσέθεσε.

Κατόπιν σημείωσε πως το κοινό νόμισμα είναι κάτι που κάνει τις χώρες της ΕΕ «ισχυρούς στο εσωτερικό, διευκολύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο πέρα από τα σύνορα, κάνοντας την οικονομία μας πιο ενεργή, βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, φέρνει μακροοικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «ως το δεύτερο πιο ισχυρό νόμισμα παγκοσμίως, το ευρώ μάς κάνει πιο ισχυρούς στην παγκόσμια σκηνή . Πράγματι, το ευρώ είναι από τα καλύτερα συλλογικά μας επιτεύγματα και σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα νόμισμα, έχει να κάνει με την ενότητα πέρα από τα σύνορα και πέρα από τις γλώσσες».