Στην παραδοχή ότι έλαβε «δωρεά» 50 χιλιάδων ευρώ προχώρησε ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC). Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται ότι αυτά έχουν να κάνουν με το Κατάρ που κατηγορείται για το σκάνδαλο χρηματισμού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, το Politico αναφέρει ότι σε ανακοίνωσή του ο Βισεντίνι παραδέχθηκε ότι έλαβε χρηματική δωρεά ύψους «λιγότερο από» 50.000 ευρώ από τη ΜΚΟ Fight Impunity, που ιδρύθηκε από τον Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά.

Το γνωστό Μέσο υπενθυμίζει ότι εισαγγελείς στο Βέλγιο κατάσχεσαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ στο πλαίσιο έρευνας για τις φερόμενες προσπάθειες του Κατάρ και του Μαρόκου να εξαγοράσουν πολιτική επιρροή στην «καρδιά» της ΕΕ.

Πού αξιοποίησε τη «δωρεά»

«Δεν μου ζητήθηκε, ούτε ζήτησα κάτι σε αντάλλαγμα για τα χρήματα και δεν τέθηκαν κανενός είδους όροι για αυτή τη δωρεά», ανέφερε ο Βισεντίνι στη δήλωσή του. Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) είπε ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα για την επιτυχημένη εκστρατεία του για την ηγεσία της ITUC τον περασμένο μήνα και για άλλα τρέχοντα έξοδα της οργάνωσης.

Ο Βισεντίνι ήταν μεταξύ των πρώτων ατόμων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας από τους Βέλγους εισαγγελείς. Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες στις 11 Δεκεμβρίου, αν και θα πρέπει να ενημερώσει τις αρχές εάν εγκαταλείψει την ΕΕ τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αποχώρησε προσωρινά από τη θέση του επικεφαλής της ITUC, η οποία είχε υιοθετήσει αξιοσημείωτα ήπια στάση απέναντι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, παρά τις καταδικαστικές αναφορές σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών.

«Ό,τι έκανα το έκανα με καλή πίστη», έγραψε ο Βισεντίνι. «Η εμπλοκή μου σε αυτή την έρευνα ήταν ένα σοκ για μένα και την οικογένειά μου και θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση και να αποδείξω την αθωότητά μου», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας.