Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ , την Παρασκευή, απέδωσε στη «σκόπιμη παρερμηνεία» από «ένα μιντιακό κατεστημένο, που υπηρετεί τον Πρωθυπουργό» το θόρυβο που προκλήθηκε από τον χαρακτηρισμό της Εύας Καιλή ως «Δούρειου Ίππου της ΝΔ» αλλά και τις αναφορές του στο μετεκλογικό τοπίο, που ερμηνεύθηκαν ως άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις τάξεις των στενών του συνεργατών επικρατεί η πεποίθηση ότι η πορεία προς τις εκλογές θα περάσει μέσα από ένα «εχθρικό μιντιακό περιβάλλον».

Ωστόσο, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ο Πρωθυπουργός, αξιοποίησε  δύο δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη, για «κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή» και για «πολιτικό ρεύμα που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση», στο πλαίσιο της νέας τακτικής που έχει επιλέξει έναντι του αντιπάλου του.  «Η ΝΔ στην αντιπολίτευση, άρα στην κυβέρνηση εσείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν φαντάζεστε ότι θα πάρετε 40% και εγώ θέλω να γίνω σαν τον Αντετοκούνμπο, αλλά δεν γίνεται αυτό. Κάθε κόμμα μπορεί να χαράζει το δρόμο του και εγώ όμως να τονίζω αυτές τις παλινδρομήσεις του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης άλλαξε τρεις φορές γραμμή. «Στην αρχή μόνο του το ΠΑΣΟΚ, μετά στο ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης και τώρα η ΝΔ στην αντιπολίτευση».

Μεγαλώνει το χάσμα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη

Το σκάνδαλο των υποκλοπών μεγάλωσε την απόσταση που χωρίζει τη Χαριλάου Τρικούπη με το Μέγαρο Μαξίμου. Μεγάλωσε και την απόσταση που χωρίζει  τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη σε προσωπικό επίπεδο. Για τον Πρωθυπουργό ο κ.  Ανδρουλάκης δεν είναι πλέον ο επιθυμητός ή έστω η αναγκαστική, αν χρειαστεί, μετεκλογική επιλογή. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΠαΣοΚ, το δόγμα «δόγμα αυτοδυναμία  της ΝΔ ή χάος», οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.  Ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί ένα ζωτικής σημασίας τμήμα ψηφοφόρων του κέντρου, που στις εκλογές του 2019 είχαν στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήθελαν να φύγει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας και, όπως επισημαίνεται,  «δεν θέλουν να επιστρέψει».

Ο αρχηγός του ΠαΣοΚ, δηλώνει ότι «ο  Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται διαχρονικά ο καλύτερος πελάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη» . «Το σκιάχτρο της οικτρής διακυβέρνησης του κραδαίνει η Νέα Δημοκρατία ως φόβητρο» τονίζει. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έδειξε ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανίσει τον κ. Ανδρουλάκη ως μέρος του …σκιάχτρου, δηλαδή μιας νέας διακυβέρνησης Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ σε ρόλο Καμμένου. «Και εσείς σε ρόλο ενός σοσιάλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε το ρόλο σας» τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων και των εκθετικά αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων είχε το πολιτικό θράσος να συσχετίσει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη με τον Πάνο Καμμένο. Μάλλον θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι είναι παιδιά της ίδιας πολιτικής μήτρας και συνυπήρξαν για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα» ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την αναφορά αυτή του κ. Μητσοτάκη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο Πρωθυπουργός, σκοπίμως, θα συνεχίσει αυτού του είδους τις προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες. Επιδιώκει ένταση ώστε «με τη βοήθεια του μιντιακού κατεστημένου που τον υποστηρίζει» θα επιχειρήσει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι στο παρασκήνιο έχει ήδη προαποφασιστεί η μετεκλογική σύμπλευση του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠαΣοΚ, έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν και άλλο τους αντιπολιτευτικούς τόνους.  Αλλά με τρόπο που δεν θα ενισχύσει το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα εξακολουθούν να κινούνται στη γραμμή της προγραμματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας τα σημεία των προτάσεων τους, τα οποία τους διαφοροποιούν τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα με μια σειρά εξορμήσεων με αιχμή το Λεκανοπέδιο θα επιχειρήσουν να ξεφύγουν από την πίεση που τους ασκεί η εμπλοκή της Εύας Καιλή στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.