Νέος σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (18/12) με επίκεντρο την Εύβοια.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, o Εγκέλαδος «χτύπησε» στις 14:11. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 9 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 9χλμ ΑΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας.

Ανησυχία σεισμολόγων για το ρήγμα στις Αλκυονίδες – Φοβούνται σεισμό 6,5 Ρίχτερ

Τρία λεπτά νωρίτερα, είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 3,1 βαθμών Ρίχτερ, η οποία καταγράφηκε 9χλμ ΒΑ των Νέων Στύρων.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (14/12) το απόγευμα, στις 17:28, σημειώθηκε σεισμός 4,3 Ρίχτερ 8 χλμ ΑΝΑ των Ζαράκων, στην ίδια περιοχή που έχουν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις τον τελευταίο διάστημα.

Την επόμενη ημέρα οι κάτοικοι κουνήθηκαν δύο φορές (3,6 και 3,7 Ρίχτερ αντίστοιχα), ενώ την Παρασκευή (16/12), ανησύχησαν εκ νέου με τον σεισμό μεγέθους  3,1 βαθμών.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Τόνισε ότι η δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, που έγινε αισθητή και στην Αττική, πρέπει να ήταν ο απόηχος των σεισμών της 29η Νοεμβρίου, καθώς προήλθε από το ίδιο ρήγμα.

«Αυτός ο σεισμός εκτονώνει ακόμα περισσότερο τις τεκτονικές δυνάμεις οι οποίες ήταν συσσωρευμένες στο έδαφος και φανερώνει ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι σε αποδρομή», είπε.

«Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει άλλες δυνάμεις για να δώσει κάτι μεγαλύτερο αλλά και στην ελάχιστη περίπτωση που θα έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός, οι κατασκευές στην περιοχή αντέχουν», πρόσθεσε.

«Συνεπώς τα περιθώρια ασφάλειας είναι πάρα πολλά. Έτσι δεν πρέπει να μας ανησυχεί ο σεισμός αυτός», κατέληξε.