Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Qatargate, με τον σύντροφο της Εύας ΚαϊλήΦραντσέσκο Τζόρτζι, να ομολογεί την εμπλοκή του στην υπόθεση του, όπως αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Repubblica.

Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, ο Τζόρτζι είπε στους αστυνομικούς και στη συνέχεια στον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ ότι υπήρξε μέλος μιας οργάνωσης που είχε επαφές τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ και είχε ως στόχο την παρέμβαση σε ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο Ιταλός φέρεται να έχει επιβεβαιώσει, επίσης, ότι ο Πιερ Αντόνι Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής, είναι όντως ο «εγκέφαλος» της εν λόγω οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Τζόρτζι ομολόγησε για την υπόθεση διαφθοράς, αλλά υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή, ζητώντας από τις βελγικές αρχές να την αφήσουν ελεύθερη. «Πρέπει να είναι με την κόρη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται πως ο Παντσέρι είναι ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.

Τι λέει ο δικηγόρος του Παντσέρι

Ερωτηθείς σχετικά με το εν λόγω έγγραφο από την εφημερίδα, ο δικηγόρος του πρώην ευρωβουλευτή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος. «Δεν έχω πληροφορίες» λέει ο Λοράν Κεν, και συνεχίζει:

«Είναι πρωτοφανές να μην έχουμε εμείς πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο και να έχετε εσείς». Μάλιστα, υποστήριξε πως η διαρροή αυτή θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία.

Ποιους βάζει στο κάδρο ο σύντροφος της Καϊλή

Στην ομολογία του ο Τζόρτζι παραδέχεται ότι ο ρόλος του στην εν λόγω «οργάνωση» ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα. Βάζει επίσης στο «κάδρο» των υπόπτων δύο ακόμη ευρωβουλευτές: τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί κατά τη διάρκεια των ερευνών και τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι τις περασμένες ημέρες, ο Βέλγος εισαγγελέας προχώρησε σε έρευνα και κατάσχεση υπολογιστών στο σπίτι του Ταραμπέλα, ωστόσο ο ευρωβουλευτής δεν συνελήφθη.

Ο ίδιος ο Μαρκ Ταραμπέλα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω δεχτεί ποτέ δώρο από το Κατάρ».

«Ο κ. Ταραμπέλα δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας» είπε στη Le Soir και τη Knack το βράδυ της Τετάρτης ο Μαξίμ Τόλερ, δικηγόρος του ευρωβουλευτή.

Τόνισε δε, πως ο πελάτης του παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης και αρνείται να έχει λάβει οποιοδήποτε δώρο ή χρηματικό ποσό από οποιονδήποτε. Ερωτηθείς από τις βελγικές εφημερίδες εάν ο Κοτσολίνο έλαβε χρηματικά δώρα, ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή δεν απάντησε.