Το Qatargate με εμπλεκόμενη την έκπτωτη πλέον από το αξίωμα του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου και μέχρι πρότινος «πράσινο» στέλεχος Εύα Καϊλή αναμένεται να συζητηθεί (και) από τους ευρωπαίους ηγέτες, που μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για τη σημερινή ευρωασιατική σύνοδο και για την προγραμματισμένη να ξεκινήσει αύριο το πρωί Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένει αναφορές σχετικά με τις εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς στο τραπέζι των «27», δεδομένου ότι στην αρχή της αυριανής συνάντησης θα βρίσκεται και η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι ηγέτες θα επιλέξουν να εκπέμψουν ενιαίο μήνυμα καταπολέμησης της διαφθοράς – αντίστοιχο με εκείνο που έχει στείλει η Μετσόλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει breakfast πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μερικές ημέρες μετά τη σύναξη της Βουλιαγμένης, όπου συναντήθηκαν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αρχηγοί αντιπολίτευσης που ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια της ΝΔ.

«Λύση τώρα στο θέμα των τιμών»

Να δοθεί επιτέλους ενιαία λύση στο θέμα των τιμών, καθώς και να «κινηθούμε ενωμένα και στρατηγικά» σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προμηθειών το χειμώνα είναι τα δύο μηνύματα που προτίθεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το Ενεργειακό.

Με την Ευρώπη να λειτουργεί πράγματι προς το παρόν ως… αργοκίνητο υπερωκεάνιο. Εξάλλου η ενέργεια αλλά και η στήριξη προς την Ουκρανία (με ζωντανή σύνδεση και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι) ιεραρχούνται για άλλη μία φορά ως τα βασικότερα θέματα στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου της Πέμπτης.

Ευρωπαϊκές πηγές εξέφραζαν πάντως την ελπίδα να προκύψει μια σύνοδος «ενότητας» σε μια παρατεταμένη περίοδο έντονων πιέσεων για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγωνιούν όλο και περισσότερο για τη συνέχεια του χειμώνα. Ψηλά στις ευρωπαϊκές συζητήσεις θα είναι και τα θέματα ασφάλειας κα άμυνας, σε συνέχεια του άτυπου συμβουλίου στις Βερσαλλίες τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και οι ευρωατλαντικές σχέσεις.

Τα ραντεβού στο περιθώριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει για σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ – ASEAN, διμερείς συναντήσεις με τρεις ομολόγους του – από Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Σε αυτές αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να τεθούν στο τραπέζι οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας αλλά και να δοθεί έμφαση στο διεθνές δίκαιο και στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

«Η Ελλάδα στηρίζει την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε.-ASEAΝ και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό» λένε οι ίδιες πηγές. Και αποδίδουν μεγάλη σημασία σε ζητήματα θαλασσίου εμπορίου, ελεύθερης ναυσιπλοϊας και θαλάσσιας ασφάλειας.

Στην επίσημη ατζέντα αυτής της συνόδου είναι οι προκλήσεις ασφαλείας, το εμπόριο, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και η επισιτιστική ασφάλεια.