Με τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε νωρίτερα η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023 παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης, άνοιξε στην ολομέλεια της Βουλής, η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η πενθήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, οπότε η αντιπαράθεση αναμένεται να ανέβει στα ύψη με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Στις ομιλίες τους οι εισηγητές της ΝΔ υπεραμύνθηκαν του προϋπολογισμού και υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επιτυχημένα τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Μεγάλες αντοχές και ισχυρή δυναμική

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης επισήμανε ότι εν μέσω μιας περιόδου πρωτοφανών κρίσεων, «η ελληνική οικονομία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές και διαθέτει ισχυρή δυναμική, όπως αναγνωρίζουν όλες οι εκθέσεις των επίσημων φορέων του εξωτερικού.

-Μια οικονομία που την τελευταία τριετία αναβαθμίστηκε 11 φορές, με τέσσερις από αυτές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, και μία θέση κάτω από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που αποτελεί εθνικό στόχο κεφαλαιώδους σημασίας για την εκτόξευση των προοπτικών της.

-Μια οικονομία με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022 και 1,8% για το 2023, που αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο αριθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και τριπλάσιο ρυθμό το 2023.

-Μια οικονομία που βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί περαιτέρω τον Νοέμβριο, στο 8,5%, και να βρίσκεται πλέον μιάμιση μονάδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όντας χαμηλότερος από πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και Αυστρία.

-Μια οικονομία που επανέρχεται το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,7 του ΑΕΠ από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 την φετινή χρονιά.

-Μια ανθεκτική και αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία με Α.Ε.Π. που αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και δημόσιο χρέος που αναμένεται να μειωθεί κατά 25% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2021, με τάσεις περαιτέρω μείωσης κατά σχεδόν 10% για το 2023 για να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

-Μια ρωμαλέα και ποιοτικά διαφορετική ελληνική οικονομία στην οποία οι ξένες επενδύσεις ξεπερνούν πια τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Και το σχετικό δείκτη του Εκόνομιστ να καταγράφει άλμα 16 θέσεων για την χώρα μας στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Μηδενιστική κριτική

Στην ομιλία του, ο κ. Τσαβδαρίδης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι παραμένει εμμονικά πιστή στην μηδενιστική κριτική, στους οικονομικούς τυχοδιωκτισμούς, στην ανέξοδη πλειοδοσία παροχών. Επαναλαμβάνει, είπε, μοιραία για τη χώρα λάθη του παρελθόντος, παραλυτικά προσκολλημένος σε αυταπάτες και την πολιτική ανευθυνότητα και αναμένει χαιρέκακα να μπει σε ύφεση η ευρωζώνη για να ρίξει την ευθύνη και γι’ αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Χύνει κροκοδείλια δάκρυα ως αξιωματική αντιπολίτευση για την φτωχοποίηση της κοινωνίας, όταν ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας δηλώνει ότι εάν είχε 50 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε θα κυβερνούσε μέχρι να βαρεθεί. Δηλαδή με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία κραυγάζει ότι δήθεν εγκαταλείπουμε την κοινωνία στην πυρά της και από την άλλη ζηλόφθονα ομολογεί ότι κυβερνούμε επειδή έχουμε ενισχύσει και μάλιστα γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνδέει την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων με την αφαίμαξη της μικρομεσαίας τάξης και το κυνήγι της υγιούς επιχειρηματικότητας. Δεν συνδέει το γέμισμα των ταμείων με την διόγκωση της φορολογίας και την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν συνδέει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την αναβίωση του κρατισμού και το κανάκεμά των συνδικαλιστών.

«Δεν καταρτίζει προϋπολογισμούς και προγραμματικές δηλώσεις όπως εσείς, ερήμην στοιχείων και δεδομένων, και αποκλειστικά με βάση ιδεοληψίες αυταπάτες, αόρατα λεφτόδεντρα, νταούλια που θα βαρούσατε, και ρίσκα που τάχα θα περνάτε σε προκλητικούς γείτονες».

Ορθολογικοί και διαυγείς προϋπολογισμοί

Αντιθέτως είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, η σημερινή κυβέρνηση συνδέει την ανάπτυξη με την συνετή διαχείριση, τον πολλαπλασιασμό των φορολογικών εσόδων με την δυνατότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων να μπορούν να αποπληρώνουν οφειλές που τις θεωρούν δίκαιες αναλογικές και ανταποδοτικές. Συνδέει την ποιότητα ζωής με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Συνδέει την οικονομική ευημερία με την περιφρούρηση της κοινωνικής συνοχής και με την αλληλεγγύη σε χρόνια δύσκολα για να μη μένει πίσω κάνεις. Συνδέει την προκοπή με την επιδότηση της εργασίας αντί για την επιδότηση της ανεργίας που εσείς κάνατε, και που δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησε εμμέσως στην επιδότηση της αεργίας. Συνδέει κυρίως την εργασιακή δέσμευση την αίσθηση του καθήκοντος και της αυτοθυσίας κατηγοριών συμπολιτών μας με την υποχρέωση της πολιτείας να αναγνωρίσει και να επιβραβεύει τις οικονομικές υπηρεσίες που προσφέρουν σε καιρούς δύσκολους.

Με βάση αυτό το πρίσμα είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, η εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της ελληνικής πολιτείας για «την μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοι αυτά τα δύσκολα χρόνια». Έκανε μάλιστα λόγο για «παλινωδίες ΣΥΡΙΖΑ, που χθες καταψήφισε την σχετική τροπολογία για να ανακαλέσει σήμερα και τελικά να υπερψηφίσει. Αποτελεί έννοια τσαπατσουλιάς και πολιτικού ξεγυμνώματος» είπε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «απέναντι στην φαντασιακή αριστερά τον παραλογισμών ορθώνεται η Νέα Δημοκρατία των ορθολογικών και διαυγών προϋπολογισμών. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο προϋπολογισμός του 2023 δεν προϋπολογίζει απλά με ορθολογικό τρόπο την οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος, προϋπολογίζει με διαυγή τρόπο την αναπτυξιακή λογική της χώρας για τις επόμενες γενιές. Πυξίδα της κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν είναι απλά η διαχείριση δημοσιονομικών μεγεθών, είναι η ισχυροποίηση της ψυχολογίας του ελληνικού λαού, η ενίσχυση της πίστης τους στην πατρίδα η συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνική μετεξέλιξη έρχεται με κόπους με αξιολόγηση και με δέσμευση στην ποιότητα».

Επιτυχής αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων

Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις διεθνείς προκλήσεις τόνισε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023.

Όπως είπε, για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έναντι 5,3% που είχε προβλεφθεί στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ για το 2023, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή θα είναι από τριπλάσιος έως εξαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο κ. Κεφαλογιάννης παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός του 2023  είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης: «Το γεγονός αυτό δίνει ένα σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της χώρας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά, ότι απέναντί του έχει μια κυβέρνηση, που έχει δώσει ισχυρά δείγματα γραφής για τη διαχειριστική ικανότητά της: Στην αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών αναπάντεχων κρίσεων που αντιμετώπισε, στη διεύρυνση και ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, και βεβαίως στην ενίσχυση όλων των όψεων της οικονομίας που είχαν πληγεί σοβαρά τα τελευταία δώδεκα χρόνια».

Προϋπολογισμός αδικιών και πολιτικών αδιεξόδων

«Προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολιτικών αδιεξόδων και προδιαγράφει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης», χαρακτήρισε το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2023, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου κατά την συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι το κόμμα της τον καταψηφίζει.

«Κανονικά, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών που αποκαλύφθηκε, αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί αν είχε ίχνος ευθιξίας. Φοβάμαι όμως ότι δεν έχει. Και αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως μετά τα όσα ακολούθησαν, από την θλιβερή παρουσία του πρωθυπουργού την Πέμπτη στη Βουλή, ο οποίος στο ευθύ ερώτημα αν γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και ο κ.  Χατζηδάκης δεν απάντησε αλλά τράπηκε σε άτακτη φυγή», ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου.

Στη συνέχεια, μίλησε για «βαθειά κρίση της δημοκρατίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία στην οποία έρχεται να προστεθεί και μια πραγματική βαθιά οικονομική κρίση».

Η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι σειρά επίσημων στοιχείων της Eurostat, επιβεβαιώνουν ότι «η συνθήκη οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι οριακή, με μία πρωτοφανή κρίση τιμών και διαλυμένη αγοραστική δύναμη». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομιμοποίησε την αισχροκέρδεια και τόνισε ότι εφαρμόζει πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται

«Στη πραγματική οικονομία επικρατεί οριακή συνθήκη και αυτό το επιβεβαιώνουν σειρά επίσημων στοιχείων: Πρώτη η Ελλάδα στη τιμή βενζίνης, πρώτη στη χονδρική τιμή ρεύματος, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι έλληνες πληρώνουν τα περισσότερα στις εταιρίες ενέργειας στην Ευρώπη. Ακόμα και στις σκληρές κυβερνήσεις της ΕΕ η κατάσταση είναι καλύτερη. Η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα σε όρους αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη και στις πρώτες θέσεις του ενεργειακού πληθωρισμού», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Όσες  μισές αλήθειες και να πείτε δεν μπορείτε να αλλάξετε την κοινωνική πραγματικότητα. Γιατί η πολιτική σας είναι πολιτική νομιμοποίησης της αισχροκέρδειας των επιχειρηματικών ομίλων, και της φτωχοποίησης της κοινωνίας».

«Είναι ένας προϋπολογισμός που προδιαγράφει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αλλά ευτυχώς θα έχει σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται, καθώς σύντομα ο ελληνικός λαός θα δώσει εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικό και δίκαιο», επεσήμανε η κυρία Αχτσιόγλου.

«Το χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης, δεν είναι η ιδεολογική αναφορά της πολιτικής της. Το δικό της πολιτικό στίγμα που φέρει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι κυβερνά με περιφρόνηση. Με περιφρόνηση προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους, με περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αλλά τα καθεστώτα που κυβερνούν ξέρετε ότι δεν μακροημερεύουν. Και οι έλληνες πολίτες ζητούν ήδη προοδευτική κυβέρνηση και θα ακυρώσουν αυτόν τον προϋπολογισμό στη πράξη», κατέληξε η κυρία Αχτσιόγλου.

Θλιβερό φαινόμενο

Στην υπόθεση της της Εύας Καϊλή αναφέρθηκε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της 1ης ημέρας συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023 στην ολομέλεια της Βουλής.

Διαβάζω από πρωί σε διάφορα σάιτ και κείμενα αναλυτών ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να λεηλατηθεί το ΠΑΣΟΚ για να διασφαλίσει την αυτοδυναμία είπε ο κ. Σκανδαλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα  ότι «δεν έχει μπει σε αυτό το φτηνό πολιτικό παιχνίδι πάνω σε μια θλιβερή υπόθεση, που ασφαλώς εγείρει μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα».

Όπως είπε, η αντιμετώπιση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπήρξε άμεση και αφοπλιστική, ενώ στην ερώτηση που έθεσε η κυβέρνηση «γιατί δεν έγινε αυτό πριν» είπε ότι, «για πολιτική διαφορά, χωρίς στοιχεία, δεν διαγράφει, εδώ και πολλά χρόνια, το ΠΑΣΟΚ. Μόλις εμφανίστηκε, η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ακαριαία» είπε ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε:

Στο ηθικό θέμα οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι. Και στο πολιτικό θέμα όμως, δεν χωρούν συμψηφισμοί. «’Αλλο η προσωπική επιλογή και πορεία του καθένα, που είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, και άλλο η συνειδητή χειραγώγηση των θεσμών, των προβλημάτων διαφάνειας και Δημοκρατίας, που κατά συρροή παραβιάζει η κυβέρνηση με τη στάση της», υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης. Όπως είπε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «κάνετε λάθος εάν τα βάλετε στην ίδια ζυγαριά και προσπαθείτε να τα ζυγίσετε, χαρούμενοι, γιατί θα πάτε σε κάποια εκλογή, που νομίζετε ότι θα περπατήσετε μια βόλτα στο δάσος. Κάνετε λάθος».

Ο κ. Σκανδαλίδης που μίλησε για το «θλιβερό φαινόμενο», μια νέα κοπέλα που τα είχε όλα μπροστά της, να φτάσει κάποια στιγμή σε μια κορυφή να ζαλιστεί και να πέσει με αυτό τον τρόπο, είπε ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή θέσπισε τους θεσμούς που αντιμετώπισαν τελικά αυτά τα φαινόμενα. [..] Αυτή μόνο υλοποιεί το «όλα στο φως». Αυτή η παράταξη, εδώ και ένα χρόνο, φιλοδοξεί να χτίσει την πολιτική του μέλλοντος και δεν θα την σταματήσει κανείς, είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Κακή σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη

Για το θέμα του προϋπολογισμού, που προανήγγειλε ότι θα τον καταψηφίσει, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «δεν διεκδικεί καμιά πρωτοτυπία» παρά το ότι, τον εμφανίζετε ως ιστορικό και μοναδικό, καθώς επαίρεστε ότι είναι εκτός μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας. Όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο προϋπολογισμός «κινείται ακριβώς στο ίδιο κλίμα, την ίδια γραμμή με τους προηγούμενους τρεις, παραθέτοντας ένα σαξές στόρυ. Έχετε κακή σχέση με τους αριθμούς, και χειρότερη σχέση με τα ουσιαστικά προβλήματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντίθετα με τις έωλες επιδίωξη σας, είναι πιστό αντίγραφο της αποτυχημένης συντηρητικής, αναποτελεσματικής και βαθιά άδικης και αντικοινωνικής οικονομικής συνταγής σας», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός ο νέος προϋπολογισμός

«Βαθειά ταξικό και αντιλαϊκό», χαρακτήρισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της βουλής, δηλώνοντας ότι τον καταψηφίζει.

«Αυτό που επιβεβαιώνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας  και αφετέρου της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης που για το λαό σημαίνει νέα αβάσταχτα βάρη.

Και όλα αυτά, την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκκαλα και τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν καθιστώντας τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού αβέβαιες και τον κίνδυνο για νέα μέτρα σε βάρους του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε και στα τρία κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τα ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση των αντιλαϊκών πολιτικών, παρά τις δήθεν διαφοροποιήσεις τους.

Βασικό εργαλείο

«Ο εκάστοτε προϋπολογισμός αποτελεί βασικό εργαλείο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Είναι το μέσο αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών. Κινείται στις συμπληγάδες των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, την οποία όμως πληρώνει πάντα ο λαός και όχι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Διαχρονικά, με  όλες τις κυβερνήσεις, ο χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος είναι βαθειά αντιλαϊκός. Δεν αποτελεί προνόμιο μόνο της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ κα του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Μίλησε ακόμα για «βολική, άσφαιρη και ανούσια  κριτική, για να συγκαλύψουν την κατάσταση που ζει ο λαός καλλιεργώντας  αυταπάτες για δήθεν καλύτερες λύσεις, συσκοτίζοντας έτσι για τις ευθύνες τους στους διαχρονικά χαμηλούς μισθούς και στα μειωμένα εργασιακά δικαιώματα».

«Η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών έγινε με ευθύνη και των τριών κομμάτων που τσάκισαν με τα μνημόνια και με τη φοροεπιδρομή που εξαπέλυσαν τα λαϊκά εισοδήματα», σημείωσε.

Γαλαντόμος για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Όπως είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, «ο νέος προϋπολογισμός παραμένει γαλαντόμος για τους επιχειρηματικούς ομίλους των οποίων τα επενδυτικά σχέδια θα εξυπηρετηθούν μέσα από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ την ίδια ώρα τίθενται αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τους αδύναμους».

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των λαϊκών στρωμάτων. Το αφήγημα της κυβέρνησης εστιάζει στις επιτυχίες δήθεν της οικονομικής πολιτικής, στην υψηλό ρυθμό των επενδύσεων. Αλλά αυτή η επιτυχία συμβαδίζει με τη θυσία των δικαιωμάτων του λαού, των αντιεγκληματικών νόμων  για φθηνή εργασία, συμβαδίζει με τα σκανδαλώδη κίνητρα υπέρ των ολιγαρχών και την απαλλαγή των εμποδίων στη δημόσια υγεία, στην παιδεία και στο περιβάλλον. Γιατί τα βασικά  χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η κοινωνική ανισότητα. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Με πληφορορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ