Την ώρα που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές γύρω από το Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, έρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα γιατί δεν προφυλακίστηκε και ο πατέρας της παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκε από αστυνομικούς με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να δώσει ο δικηγόρος Γιώργος Κορογιαννάκης.

Το επίπεδο της ευθύνης είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τον ηθικό αυτουργό

«Η προφυλάκιση, η προσωρινή κράτηση είναι ένα μέτρο το οποίο είναι εκ φύσεως εξαιρετικό και πρέπει να δικαιολογείται από μια σειρά από παραμέτρους που επιβάλλονται από το ποινικό δίκαιο.

Διότι μέχρι την ημέρα που θα γίνει το δικαστήριο οποιοσδήποτε είναι αθώος. Το τεκμήριο της αθωότητας δεν σταματά την ημέρα που κάποιος θα διαπράξει ένα έγκλημα κατά την αστυνομία» ανέφερε ο κ. Κορογιαννάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε δε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σειρά από πολύ σοβαρές κατηγορίες και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται να είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία αυτών των κατηγοριών από κάποιους άλλους.

«Εάν για παράδειγμα, λέω μία υπόθεση, η αστυνομία έχει παρακολουθήσει τηλεφωνική συνομιλία όπου κάποιος λέει σε έναν άλλο άνθρωπο “σε παρακαλώ έλα γρήγορα εδώ σε χρειάζομαι” και ο πατέρας της πηγαίνει εκεί, παίρνει μια βαλίτσα και φεύγει, το επίπεδο της ευθύνης του ανθρώπου αυτού είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τον ηθικό αυτουργό αυτής της πράξης» εξήγησε ο κ. Κορογιαννάκης.

Και κατέληξε τονίζοντας τα εξής: «Εγώ λέω ότι για να μην συλληφθεί κάποιος, ο οποίος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να κάνει μια παράνομη πράξη, σημαίνει ότι οι ανακριτικές αρχές εκτίμησαν ότι η συμμετοχή του στο πλέγμα των πράξεων που ερευνώνται είναι μικρή». Ακόμα και αν ήξερε, σημειώνει, «αν αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή του είναι στιγμιαία, περιφερειακή και χωρίς γνώση του συνολικού πλέγματος των κατηγοριών, τότε δεν δικαιολογείται να προφυλαχθεί».