Γέφυρες με τμήμα της Ιεραρχίας ρίχνει ο Αλέξης Τσίπρα στο δρόμο προς τις εκλογές και στο πλαίσιο αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία η συνάντησή του το πρωί της περασμένης Τρίτης με τον Μητροπολίτη Λαμίας Συμεών. Στο επισκοπείο, ο πρώην Πρωθυπουργός συνάντησε τον κ. Συμεών, από τους νέους Ιεράρχες με έντονη κοινωνική παρουσία, υπό το …πνεύμα του παπά Ανυπόμονου και του Άρη Βελουχιώτη.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών

Πως έγινε αυτό; Με αφορμή την κίνηση του κ. Συμεών να χαρίσει, μεταξύ άλλων, μια φωτογραφία του του παπά Ανυπόμονου με τον Άρη Βελουχιώτη την εποχή της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς, σημειώνοντας τον θετικό ρόλο της Εκκλησίας στο αγώνα κατά των κατακτητών και την στενή επαφή της με τον λαό.

Ο κ. Τσίπρας, έδειξε με την συνέντευξή του στο STAR Λαμίας πως θα «παίξει» το…χαρτί της Εκκλησίας με θετικές αναφορές όπου κρίνει ο ίδιος. Αυτό έπραξε και στη Λαμία, όπου αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στην Εκκλησία που στηρίζει τον απλό λαό και τον Μητροπολίτη Συμεών για τυο κοινωνικό του έργο.

Όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος ότι θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη», αναφερόμενος στο πεδίο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο κ. Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία και είπε: «Ήμουνα στον Συμεών, τον Σεβασμιότατο πιο πριν, οπότε μπορεί να αναθεωρήσω αυτή την τοποθέτηση» και ακολούθησε ο εξής, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός διάλογος για την άποψη του πρώην Πρωθυπουργού για τμήμα της Ιεραρχίας.

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Συμεών κάνει θαύματα και…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολύ σημαντική η συμβολή του στην τοπική κοινωνία.

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Στοχευμένα ενισχύει τους ευάλωτους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στοχευμένα ενισχύει τους ευάλωτους. Έτσι πρέπει να είναι η Εκκλησία. Η Εκκλησία πρέπει να είναι δίπλα στον αδύναμο, να αγαπάει το συνάνθρωπο, να είναι δίπλα στον αδύναμο και όχι δίπλα στους ισχυρούς. Διότι τείνουμε να θεωρήσουμε κανονικότητα, να βλέπουμε τους σεβασμιότατους μητροπολίτες δίπλα στους ισχυρούς να συναγελάζονται και όχι να βρίσκονται εκεί που υπάρχει αδικία, εκεί που υπάρχει φτώχεια.

Εγώ όπου βλέπω ανθρώπους ταγμένους στη θρησκεία και στον θεό που πιστεύουν, να βρίσκονται δίπλα στους ευάλωτους, θα τους υποστηρίζω. Διότι πιστεύω ότι αυτό, αν θέλετε, πέρα από τη διαφορετική μας κοσμοθεωρία, είναι και μια κοινή προσέγγιση. Η δικαιοσύνη, η στήριξη του αδύναμου, η αλληλεγγύη.

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε όμως ότι η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να πω ότι μου έκανε και μια μεγάλη έκπληξη ο Σεβασμιότατος Συμεών.

Θ. ΠΑΛΗΟΥ: Τι ακριβώς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου έδωσε μια ιστορική φωτογραφία από την πόλη της Λαμίας στην οποία απεικονίζεται ο Άρης Βελουχιώτης δίπλα στον Παπά Ανυπόμονο. Ως γνωστόν ο Άρης Βελουχιώτης έκανε μια ιστορική ομιλία εδώ στη Λαμία και αναδεικνύει τη στενή σχέση του λαϊκού κλήρου με το λαϊκό κίνημα για την εθνική απελευθέρωση, την εθνική μας ανεξαρτησία.

Θ. ΠΑΛΗΟΥ: Συμβολική κίνηση λοιπόν του Σεβασμιότατου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως.