Μαζική πορεία βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, από πυρά αστυνομικού στις 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο ο βαρύς τραυματισμός του στο κεφάλι ήταν καθοριστικός για την εξέλιξη της υγείας του. Ο Κώστας Φραγκούλης κατέληξε σήμερα το πρωί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Η πορεία στην οποία κάλεσαν μετά την είδηση του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Νωρίτερα στις 18:00 έγινε γνωστό πως έκλεισε ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο. Διαδηλώσεις γίνονται και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τον Κώστα Φραγκούλη, και ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε να καταδικαστεί. «Οι ζωές των Ρομά μετράνε», είναι ένα από τα βασικά συνθήματα της κινητοποίησης σε αναλογία με το «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» (Black lives matter), υπογραμμίζοντας τον θεσμικό ρατσισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ρομά στη χώρα και την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή.

Στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμμετέχουν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία.

Βίντεο και φωτογραφίες από την πορεία