Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ. Εξαιτίας των διαφωνιών οι πιθανότητες εξεύρεσης ενός κοινού τόπου για την επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, όταν ξεπερνάει ένα όριο, είναι περιορισμένες.

Η συζήτηση πραγματοποιείται με βάση συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας στην ΕΕ, η οποία ναι μεν διαφοροποιείται από τη αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το καλύτερο για τις χώρες που ζητούν μια δραστική παρέμβαση στην τιμή, όπως η Ελλάδα, ωστόσο απέχει πολύ ακόμη από το να θεωρηθεί ικανοποιητική.

Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Ελπίζω σε συμφωνία για το πλαφόν τις επόμενες ημέρες

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την ενεργοποίηση του πλαφόν και το πάγωμα της διαπραγμάτευσης της τιμής στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου του Άμστερνταμ, όταν αυτή ξεπερνάει τα 275 ευρώ/ανά μεγαβατώρα για 10 ημέρες. Η Τσεχική Προεδρία κατεβάζει το παραπάνω ανώτατο ώριο στα 220 ευρώ/ανά μεγαβατώρα για 5 ημέρες. Ωστόσο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και άλλες 10 χώρες θέλουν η ανώτατη τιμή που θα ενεργοποιεί το πλαφόν να μειωθεί πολύ περισσότερο.

Επιφυλάξεις από Γερμανία, Ολλανδία

Παραινέσεις για άμεση συμφωνία από τον υπ.Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Από την άλλη μια μικρότερη ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, είναι αντίθετη με ένα πλαφόν σε χαμηλή τιμή θεωρώντας ότι μπορεί να στρέψει τους προμηθευτές φυσικού αερίου σε άλλες αγορές και να διαταραχθεί σοβαρά η ομαλή  τροφοδοσία της ΕΕ. Την άποψη αυτή φαίνεται ότι συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προειδοποίησε ότι το πλαφόν μπορεί αντί για μετριασμό της τιμής να επιφέρει άλλα σοβαρότερα προβλήματα στην οικονομία. Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρείται βέβαιο ότι εάν αποτύχουν σήμερα οι υπουργοί να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε το όλο θέμα θα απασχολήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Όπως είπε, ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί, έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. «Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης, αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες