Η πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό βρίσκεται στο τραπέζι κι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία πολιτική συμφωνία σχετικά με το τι είδους πλαφόν, πού είναι η ισορροπία στο τι είδους πλαφόν θέλουμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «για τον διορθωτικό μηχανισμό το ζήτημα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία η οποία θα κόψει τις αυξήσεις τιμών, τη χειραγώγηση και τη σπέκουλα και από την άλλη πλευρά να μην κόψουμε την προμήθεια που φτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολιτική συμφωνία σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, για το όριο».

«Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε κατάληξη μέσα στις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ανάγκη λύσης στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας

Για το θέμα του πλαφόν τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που έγινε στην Ισπανία. Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».