Προετοιμασία 5’, Μαγείρεμα 15’

 

ΥΛΙΚΑ (για 3 μερίδες)

400 γρ. αρακάς

4 κλωνάρια lemongrass (αφαιρούμε τα 2 εξωτερικά παχύτερα φύλλα και κόβουμε και αφαιρούμε 2 εκατοστά από το κοτσάνι. Κόβουμε πολύ λεπτές ροδελίτσες το χοντρό μεσαίο στέλεχος)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες

1 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. καφέ ζάχαρη

200 ml νερό (προαιρετικά αντί για 200 ml νερό βάζουμε 100 ml νερό και 100 ml γάλα καρύδας)

600 γρ. στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια των 10 γραμμαρίων (ζητούμε να μας το κόψει ο κρεοπώλης)

1/2 κ.γ. μπούκοβο

2 κ.γ. κορν φλάουρ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε τον αρακά σε ένα μπολ με νερό να ξεπαγώσει.

Στο μούλτι βάζουμε το ψιλοκομμένο lemongrass, σκόρδο, κρεμμύδι, λάδι, μαύρη ζάχαρη, αλάτι και σόγια. Τα χτυπάμε διακοπτόμενα, να γίνουν πάστα. Οταν τα υλικά κολλήσουν στα τοιχώματα, τα σπρώχνουμε με κουτάλι προς τα κάτω και προσθέτουμε 100 ml νερό. Τα χτυπάμε ώσπου να γίνει μια μαρινάδα σαν χυλός.

Προθερμαίνουμε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο και τη μαρινάδα μέσα και τα φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το μπούκοβο. Βράζουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά για 7 λεπτά με κλειστό καπάκι ανακατεύοντας μερικές φορές μέχρι το κοτόπουλο να γίνει άσπρο έως μέσα.

Προσθέτουμε τον αρακά αφού στραγγίξουμε το νερό από το ξεπάγωμά του. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Στα 100 ml νερό που απέμειναν διαλύουμε τα δύο κουταλάκια κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Το φέρνουμε σε μια τελευταία βράση, ανακατεύοντας ώσπου να δέσει.

Εάν χρησιμοποιήσουμε γάλα καρύδας αντικαθιστούμε το νερό στο τελευταίο αυτό βήμα με 100 ml γάλα καρύδας.

Τρώγεται μόνο του ή με συνοδεία από ρύζι μπασμάτι.