Νέα «διόρθωση» επικοινωνιακού χαρακτήρα – σε επίπεδο ρητορικής δηλαδή – για τις επικείμενες εκλογές φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τη γραμμή στην υπόλοιπη γαλάζια μηχανή.

Από την Αχαΐα, όπου ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, ο πρωθυπουργός μιλούσε επίμονα για «εθνικές κάλπες», χωρίς ουσιαστικά να… μετρά τα παραβάν που θα προκύψουν, σύμφωνα με τις προθέσεις του, στο «τέλος της τετραετίας».

ΝΔ: Επειγόντως… εξωστρέφεια – Στην πλατεία, στο μπαρ, στο εργοτάξιο

Χαμηλότερα κινήθηκαν σε εκείνο το διήμερο στην Πάτρα οι τόνοι του για την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ και για τους στόχους του δεύτερου γύρου με την ενισχυμένη αναλογική της ΝΔ, καθώς, στο δικό του μυαλό – ευθέως το είπε – δεν υπάρχουν δύο παραβάν.

«Δεν βλέπω δύο εκλογές. Και δεν σκέφτομαι τη δεύτερη εκλογή αυτή τη στιγμή. Καθόλου. Εγώ σκέφτομαι τις εθνικές εκλογές» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Τι άλλαξε;

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά «διόρθωση» στον τρόπο που οι κυβερνητικοί επικοινωνούν προς τους πολίτες την κρισιμότητα, τα διακυβεύματα και τους στόχους της αναμέτρησης του 2023.

Αρχικά η ΝΔ κινούνταν με μία λογική (απλώς) «να καεί» η πρώτη κάλπη, δίνοντας ξεκάθαρα έμφαση στη σημασία της δεύτερης. Γρήγορα το «μήνυμα» κρίθηκε λανθασμένο, υπό τον φόβο ότι ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη στις πρώτες εκλογές.

Έτσι ακολούθησε το σύνθημα «πρώτη κάλπη σαν τελική» και αυτό συμπύκνωνε έως τώρα τον τρόπο με τον οποίο είχε σκοπό να κινηθεί η γαλάζια παράταξη μέχρι τις εκλογές.

Τώρα, φεύγουν από το προσκήνιο οι εκτεταμένες αναφορές σε πρώτη – δεύτερη κάλπη, υπό τη φράση «εθνικές εκλογές».

Χωρίς… μπερδέματα

Ουσιαστικά δεν τροποποιείται το βασικό μήνυμα της κυβέρνησης προς τους πολίτες για την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής Κυριακής, ωστόσο επιχειρείται ένας πιο ευθύς, απλός τρόπος επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους, χωρίς… μπερδέματα για τις λεπτομέρειες των εκλογικών συστημάτων.

Εξού και η οδηγία Μητσοτάκη στα στελέχη του να μην μιλούν για τη δεύτερη κάλπη αλλά για τη μάχη των «εθνικών εκλογών». Στη ΝΔ δεν θέλουν την πρώτη κάλπη ως πεδίο πειραματισμού ή χαλαρότητας, αλλά ένα αποτέλεσμα που θα δίνει την αίσθηση (για τη δεύτερη πια κάλπη) ότι είναι απολύτως ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Διπολισμός

«Δεν υπάρχει πρώτη ή δεύτερη αναμέτρηση, υπάρχουν οι εκλογές που θα κρίνουν την πορεία της χώρας σε μια συγκροτημένη πρόοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, και οι πολίτες θα αποφασίσουν για κυβέρνηση και για πρωθυπουργό» είπε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτιμά από τώρα να θέτει διλήμματα ώστε να τα κουβαλήσουν οι ψηφοφόροι τη στιγμή που θα κλείνουν πίσω τους το παραβάν, όταν έρθει η ώρα.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Μαξίμου για «πλαστά διλήμματα», από τη ΝΔ επιμένουν σε αυτό που δείχνει καθαρά ότι το βάρος πέφτει στον διπολισμό. Με τα πρωθυπουργικά λόγια, «κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;».