Με δύο αλλαξιές ρούχα – η μία casual και η άλλη επίσημη – αλλά με περισσότερη εναλλαγή «σκηνικού» μέσα στη μέρα, ώστε το φόντο να συνδέεται άμεσα ή και από μόνο του να εκπέμπει κάθε φορά το μήνυμα, κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αχαΐα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ.

Οι εικόνες της πρωθυπουργικής εξόρμησης (που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα) σε έναν νομό τον οποίο η ΝΔ έχασε και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά τώρα διεκδικεί ανατροπή της δυναμικής προκειμένου να βαφτεί «γαλάζιος», μαρτυρούν τις αγωνίες, τους στόχους και τον οδικό χάρτη της κυβερνώσας παράταξης μέχρι τις εκλογές του 2023.

Τα μηνύματα

Η εξωστρέφεια της ΝΔ και τα ανοίγματά της (εύκολα ή πιο απαιτητικά) προς πάσα κατεύθυνση αποτελούν νούμερο ένα στόχο. Το δείχνει η επιλογή του πρωθυπουργού να βρεθεί αρχικά σε μια πλατεία του Αιγίου (την έχει για γούρι, όπως είπε, την περιοχή) για να διατυπώσει εκ νέου εκλογικά διλήμματα στους συγκεντρωμένους πολίτες: «μπροστά ή πίσω;», «κυβέρνηση ΝΔ με Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα;».

Στη συνέχεια επέλεξε να βρεθεί σε εργοτάξια της περιοχής προσδοκώντας να ενισχύσει το μήνυμα της περιφερειακής ανάπτυξης ενόσω το πλάνο ζωήρευε ακόμα περισσότερο με τους ανθρώπους – εργαζόμενους με τα φωσφοριζέ γιλέκα.

Και έπειτα από την ομιλία του σε κομματικό ακροατήριο σε μια αίθουσα πολυχώρου της Πάτρας που ντύθηκε στα μπλε για τα απαραίτητα πολιτικά συνθήματα, θέλησε να πιει ένα ποτό με νέους σε βραδινή έξοδο σε μπαρ.

Ο στόχος για ισχυρό, πρώτο ποσοστό

Με διάφορες παραλλαγές στη φρασεολογία ο Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για την «αυτοδύναμη Ελλάδα» με τη ΝΔ σε πρώτο ρόλο. Και επιμένει επίσης να ξορκίζει τον φόβο για χαλαρές ψήφους ειδικά μπροστά στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Μπροστά «στην ύπουλη παγίδα», όπως λέει ο ίδιος. Στόχος του Μαξίμου (και αγωνία του) είναι να δοθεί ήδη από την πρώτη εκλογική Κυριακή ένα ισχυρό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ.

Τυχόν θολό μήνυμα άλλωστε όχι μόνο θα απειλήσει την επίτευξη της αυτοδυναμίας αλλά μάλλον θα την καταρρίψει αυτομάτως.

Κοινώς, απαιτείται ένα δυνατό ποσοστό από την πρώτη κάλπη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το «προσκλητήριο» Μητσοτάκη προς όλες τις δυνάμεις που θέλουν ένα κράτος ευρωπαϊκό και σύγχρονο, ανεξάρτητα από τα κομματικά τείχη.

Το «αγκάθι» της νεολαίας

Οι εικόνες της πρωθυπουργικής περιοδείας μαρτυρούν ακόμη το «αγκάθι» – για τη ΝΔ – της νεολαίας, μια κρίσιμη, απαιτητική δεξαμενή. Όχι μόνο η νεολαία της γαλάζιας παράταξης ήταν και παραμένει εντόνως παρούσα κατά το διήμερο Μητσοτάκη στην Αχαΐα (με συνθήματα, παλμό, κόρνες και όλα τα προεκλογικά «εργαλεία» σε μια κομματική συγκέντρωση) αλλά επιπλέον ο ίδιος φρόντισε να κλείσει τη μέρα σε μπαρ με χαλαρές κουβέντες με νέους.

Συγκρίσεις, συγκρούσεις, σταθερότητα

Το περιεχόμενο αυτής της πρώτης καθαρά προεκλογικής περιοδείας του πρωθυπουργού θα κουμπώνει με μικρές διαφοροποιήσεις σε όλες τις επόμενες επισκέψεις των γαλάζιων στις μεγάλες πρωτεύουσες.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να χτιστεί το κυβερνητικό αφήγημα της «σταθερότητας». Με πολυθεματική ατζέντα και εναλλασσόμενα σκηνικά αλλά επιπλέον και με συγκρίσεις σε όλα τα επίπεδα με την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με σκληρές συγκρούσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.