ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Χοιρινό στην κατσαρόλα με πορτοκάλι

food styling Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Ενα εύκολο πιάτο που γίνεται θαυμάσιο και στη χύτρα ταχύτητας – αρκεί να το βράσουμε για λίγο στο τέλος με ανοιχτό το καπάκι, ώστε να μείνει μόνο με το λαδάκι του.

Προετοιμασία 10΄ Μαγείρεμα 40΄

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)

1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο κατάλληλο για κατσαρόλα κομμένο σε 3-4 κομμάτια

80 ml ελαιόλαδο

10-12 σκελίδες σκόρδου ακαθάριστες

250 ml (ή ροζέ) κρασί

250 ml χυμός πορτοκαλιού

1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Οταν ξεκολλούν μόνα τους από τον πάτο της κατσαρόλας (δοκιμάζουμε χωρίς να τα τρυπάμε με πιρούνι), τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα σκόρδα, το θυμάρι, το αλάτι.

Μόλις αρχίσει να βράζει έντονα, προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε προσθέτοντας όταν χρειαστεί λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Οταν είναι έτοιμο, το κόβουμε σε μικρότερες μερίδες και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει με μια μελωμένη σάλτσα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

– Αν μας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις, προσθέτουμε λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι ή μέλι.

– Αντί θυμάρι, μπορούμε να αρωματίσουμε το χοιρινό μας με αρισμαρί (δεντρολίβανο) ή ρίγανη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης