To 1988, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το ΠΑΝΟΡΑΜΑ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που εστιάζοντας στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με προτεραιότητά στον ελληνικό έγινε κάτι σαν ένας φθινοπωρικός εορτασμός του «κινηματογράφου του δημιουργού».

Φέτος, 35 ολόκληρα χρόνια μετά, το ΠΑΝΟΡΑΜΑ εξακολουθεί να το κάνει γιατί «ο κινηματογράφος δεν τέλειωσε, όπως μας θέλουν να πιστέψουμε οι απαισιόδοξες Πυθίες – ο κινηματογράφος έχει σίγουρα μέλλον» σύμφωνα με τα λόγια του ιδρυτή του και από τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του, δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου Νίνου Φένεκ Μικελίδη.

Aπό την Πέμπτη 24 Noεμβρίου με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Με τα μάτια της Ντάλβα» της Εμανουέλ Νικό στην αίθουσα ΕΛΛΗ (20.00) ως και την Τετάρτη 30 του ιδίου μηνός που η αυλαία θα πέσει με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Στη σκιά του Καραβάτζιο» του Μικέλε Πλάσιντο, οι κινηματογράφοι ΕΛΛΗ και ΑΝΔΟΡΑ θα φιλοξενήσουν τις προβολές του εφετινού Πανοράματος (δείτε ΕΔΩ ωρολόγιο προγράμματος).

Ανάμεσα στα highlights της φετινής διοργάνωσης αναμένεται να είναι οι βραβεύσεις της Πολωνής σκηνοθέτιδας και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανιέσκα Χόλαντ, για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο. Την Παρασκευή 25/11 η κα Χόλαντ θα μιλήσει με το κοινό και τους δημοσιογράφους στις 11:00 π.μ. στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24), ενώ την ίδια μέρα στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος και Πατησίων) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα Tο Μέλλον του Ελληνικού Κινηματογράφου και της Αίθουσας. Θα συμμετέχουν οι (Danaos Films), Μιχάλης Ζέης (Τριανόν), Μπάμπης Κονταράκης (Weirdwave, Άστορ, Ανδόρα), Βασίλης Μαζωμένος (σκηνοθέτης, Horme Pictures), Γιάννης Οικονομίδης (σκηνοθέτης), Ζήνος Παναγιωτίδης (Rosebud 21) ενώ συντονιστής θα είναι ο ίδιος ο κ. Μικελίδης

Η Πολωνή σκηνοθέτρια Ανιέσκα Χόλαντ θα τιμηθεί φέτος στο 35ο Πανόραμα

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στο Στούντιο της Πλ. Αμερικής, θα γίνει η «προ- έναρξη» του φεστιβάλ με την προβολή της βωβής ταινίας «Ο τελευταίος των ανθρώπων» (Der Letzte Mann, Γερμανία, 1924) του Φ. Γ. Μουρνάου με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Νίκο Πλάτανο (πιάνο), Νίκο Παπαιωάννου (βιολοντσέλο) και Φώτη Σιώτα (βιολί).

Ελληνικό ενδιαφέρον

Από ελληνικής πλευράς το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Πανοράματος περιέχει τις ταινίες «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, «Καθαρτήριο» του Βασίλη Μαζωμένου και «Φαντάσματα της επανάστασης» (συμπαραγωγή με την Ιταλία) του Θάνου Αναστόπουλου. Άλλες ταινίες που λαμβάνουν επίσης μέρος στον διαγωνισμό είναι η γερμανική «Επιπολαιότητα» του Αλεξ Σάαντ και ο «Ηλιος» από την Αυστρία σε σκηνοθεσία Κούρντουιν Αγιούμπ. Από ελληνικής πλευράς, τιμώνται οι σκηνοθέτες Tάκης Σπετσιώτης, δημιουργός της ταινίας «Μετέωρο και σκιά» και Αγγελική Αντωνίου («Eduart», «Πράσινη θάλασσα» κ.α.)

Σκηνή από την ταινία «Μετέωρο και σκιά» του Τάκη Σπετσιώτη που πραγματεύεται την ζωή και το έργο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης το μεγάλο φετινό αφιέρωμα στον Αλέν Ρενέ («Ο θείος μου από την Αμερική») όπως και σε ταινίες που βασίζονται σε βιβλία του Ζορζ Ζιμενόν, γυρισμένες από διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Ζαν Ρενουάρ, Μαρσέλ Καρνέ, Κλοντ Σαμπρόλ, Κλοντ Οτάν-Λαρά και Μπερτράν Ταβερνιέ. Με αφορμή αυτό το αφιέρωμα, την Τρίτη 28/11 στο ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σίνα 31) θα πραγματοποιηθεό Στρογγυλή Τράπεζα

Ένα ακόμα μεγάλο αφιέρωμα τιτλοφορείται «35 Χρόνια Προσωπικότητες» και περιλαμβάνει ταινίες Ευρωπαίων, και όχι μόνο, σκηνοθετών, δημιουργών και ηθοποιών που τιμήθηκαν με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος αυτά τα 35 χρόνια ύπαρξης του φεστιβάλ: Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Ανιές Βαρντά, Εμίρ Κουστουρίτσα, Άρθουρ Πεν, Κώστα Γαβρά, Κεν Λόουτς, Πολ Λάβερτι, Κρίστοφερ Λι, Μόντι Πάιθον.