Προετοιμασία 10΄ Ψήσιμο 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)

1.000-1.200 γρ. αρνί ή κατσίκι (από το «χεράκι» ή τα παϊδάκια, κομμένο σε μικρές μερίδες)

Αλάτι

45-60 ml (3-4 κ.σ.) ελαιόλαδο

60 ml κρασί

60 ml χυμός λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και αφαιρούμε τυχόν τριχούλες που έχουν μείνει στην πέτσα. Το αλατίζουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κομμάτια κρέας. Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους. Οταν αρχίσουν να «τσιτσιρίζουν», σβήνουμε με το κρασί. Οταν απορροφηθεί, προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να σκεπάσουμε το κρέας. Κάθε φορά που αρχίζει να «τσιτσιρίζει» προσθέτουμε νερό, σε μικρές ποσότητες. Γυρίζουμε τακτικά τα κομμάτια κρέας. Οταν είναι έτοιμα (το κρέας δηλαδή να ξεκολλά από τα κόκαλα με την πίεση ενός πιρουνιού), δεν προσθέτουμε άλλο νερό αλλά αφήνουμε να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Στο τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε. Θα μας πάρει 45-60 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό-ζεστό, και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Η τηγανιά μπορεί να γίνει και με αργό τρόπο μαγειρέματος, σε μέτρια θερμοκρασία, αλλά θέλει περισσότερο χρόνο.
  2. Προσωπικά δεν θέλω κανένα μπαχαρικό σε αυτόν τον μεζέ, γιατί αν το κρέας είναι καλής ποιότητας είναι από μόνο του μοσχομυριστό. Πολλοί όμως προσθέτουν λίγη ρίγανη (πριν από τον χυμό λεμονιού) ή/και λίγο πιπέρι.
  3. Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι 1-2 κουταλιές παραπάνω αν χρησιμοποιήσουμε το κατσικάκι. Το αρνί έχει αρκετό λίπος και δεν χρειάζεται περισσότερο.