Μία συνάντηση την πραγματοποίηση της οποίας είχε θέσει εν αμφιβόλω με τις δηλώσεις του ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Tαγίπ Ερντογάν αναχωρώντας από την Τουρκία για την Ινδονησία.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντεγκλήσεων Αγκύρας – Ουάσινγκτον με αφορμή την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην οδό Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε ακόμη: Μπάιντεν σε Ερντογάν: Θα συνεχίσω να στηρίζω τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Το Στέιτ Ντιπάρντμεντ απάντησε στις δηλώσεις Σοϊλού εκφράζοντας βαθιά απογοήτευση για οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτή την επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών.

Ουσιαστικά κάποιες διεργασίες είχαν ξεκινήσει στο παρασκήνιο από χθες, καθώς ανακοινώθηκε ότι στην Άγκυρα, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του επικεφαλής  της CIA με τον Ρώσο ομόλογο του. Ακολούθως λίγο μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών των γενικών επιτελείων στρατού Ηνωμένων Πολιτειών -Τουρκίας.

Συλλυπητήρια και ευχαριστίες

 

Λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Αμερικάνος επιτελάρχης Μάικ Μίλεϊ, κάλεσε τον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκουλέρ και συζήτησαν για την τρομοκρατική επίθεση αλλά και την ισχύ των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει πως πρέπει να αναθεωρηθεί η συμμαχική σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην συνάντηση, σύμφωνα με τις ταυτόχρονες ανακοινώσεις των δύο πλευρών, ο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, επιβεβαίωσε την στήριξη της κυβέρνησης για την αγορά των F16, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την διευθέτηση της συνέχισης της προμήθειας σταφίδας και σιτηρών και από τις ΗΠΑ τονίστηκε η σημασία της συμμαχικής σχέσης.

Ουσιαστικά αυτό που θα δείξει αν η όξυνση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας προς της Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέρος ανατολίτικου παζαριού θα είναι οι κινήσεις της προσεχούς περιόδου.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη