Ως ιδιαίτερης σημασίας με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις αξιολογούν πηγές της Λευκωσίας και της Αθήνας την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας και Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων-Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, όπως σημειώνεται και στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επισήμως κατά την τετραμερή παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της προσφάτως διεξαχθήσης αεροναυτικής ασκήσεως (EUNOMIA 3-22) και συζητήθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας για αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αύξηση των συνεκπαιδεύσεων και ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Ενώ έγινε ειδική μνεία στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Οι τουρκικές προκλήσεις και στο βάθος οι κορβέτες

Αθήνα και Λευκωσία έχουν αποφασίσει και βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό δεδομένων της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής ρητορικής και των απειλών που εξαπολύονται τόσο απέναντι στην ελληνική πλευρά όσο και τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητήματα για τα οποία οι ΥΠΑΜ Κύπρου και Ελλάδας ενημέρωσαν αναλυτικά τους ομολόγους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τετραμερής έγινε και σε μία περίοδο που η Αθήνα έχει λάβει απόφαση να προχωρήσει στην αγορά 3+1 κορβετών, με τις επικρατέστερες προσφορές στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες να είναι αυτές της Γαλλίας και της Ιταλίας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την απόκτηση των τριών γαλλικών φρεγατών Belhara επίσης βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης με ανοιχτή την επιλογή και για την απόκτηση και μίας τέταρτης…

Με τα εξοπλιστικά συμβόλαια να έχουν διαχρονικά τη δική τους σημασία και στο πεδίο των συμμαχιών.