Κόλαφο για τον Τούρκο πρόεδρο, αποτελεί άρθρο του  δημοσιογράφου Andreas Kluth,στο Bloomberg, ο οποίος στηλιτεύει τη στάση του Ερντογάν, στους κόλπους του ΝΑΤΟ και την ένταση που καλλιεργεί στο Αιγαίο με την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας.

Ο δημοσιογράφος, τονίζει ότι για να συνεχίσει η Δύση να εμποδίζει τις πρακτικές του Πούτιν, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ σημειώνει πως εκεί που ο Ερντογάν είναι τελείως εκτός ορίων είναι στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι η «εχθρότητα ανάμεσα σε δύο καθ’ ονομασία συμμάχους αποτελεί «την χειρότερη εσωτερική ένταση για δεκαετίες στο ΝΑΤΟ».

«Ταξίδι εγωισμού αντάξιο ενός Οθωμανού σουλτάνου»

Ο αρθρογράφος κατηγορεί τον Ερντογάν ότι «βρίσκεται σε ένα ταξίδι εγωισμού αντάξιο ενός Οθωμανού σουλτάνου», ενώ τονίζει ότι τα βάζει με φίλους και εχθρούς για να φανεί δυνατός στη χώρα του.

«Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν οι αηδίες του υπονομεύουν τη δυτική συνοχή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», προσθέτει ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα, τον κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται ανεύθυνα στην περίπτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζει ότι εκβιάζει τους Σουηδούς να υιοθετήσουν την άποψή του για την πολιτική στη Μέση Ανατολή.

«Εκτός ορίων στο Αιγαίο»

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, εκεί που ο Ερντογάν βρίσκεται εντελώς εκτός γραμμής είναι το Αιγαίο. Όπως υπογραμμίζει, η έχθρα μεταξύ των δύο «κατ’ επίφαση συμμάχων», της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι η χειρότερη εσωτερική ένταση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Ο Kluth αναφέρεται εκτενώς στα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, από τα νησιά του Αιγαίου και τα δικαιώματα για έρευνες για φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό, οι φιλονικίες δεν μένουν πλέον στα λόγια.

Παραθέτει τις καταγγελίες της Ελλάδας για τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, καθώς και τις τουρκικές αιτιάσεις για παρενόχληση αεροσκαφών κατά τη διάρκεια κοινής αποστολής του ΝΑΤΟ.

«Με τέτοιους συμμάχους, ποιος χρειάζεται εχθρούς;», σχολιάζει ο Kluth, σημειώνοντας πως  τα μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αποσαφηνίσουν εάν ο Ερντογάν θα είναι αξιόπιστος σύμμαχος σε περίπτωση πολέμου.

«Ο στόχος που πρέπει να υπερισχύσει»

«Ο Ερντογάν κάνει θόρυβο ενόψει εκλογών; Δημιουργεί «γωνίες» για να κάνει στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ; Θέλει να επαναφέρει την Τουρκία κατ’ εικόνα των Οθωμανών όπως ο Πούτιν φαντασιώνεται την ανασύσταση της αυτοκρατορίας των Τσάρων; Πάνω από όλα είναι ο Ερντογάν ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε περίπτωση πολέμου;» αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg και καταλήγει:

«Ένας στόχος πρέπει να υπερισχύει: να αποτρέψουμε τον Πούτιν από την κλιμάκωση του πολέμου. Αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουν οι Τούρκοι στον πρόεδρό τους γιατί είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και του ΝΑΤΟ»