Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει γίνει γνωστή η είδηση ότι η Apple θα πρέπει μελλοντικά να μεταβεί σε νέο φορτιστή Iphone, καθώς οι επερχόμενες συσκευές της πρέπει να διαθέτουν USB-C θύρα, υπακούοντας στην διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προβλέπει την ενιαία θύρα φόρτισης για τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι ενώ πολλοί αναρωτιούνται πότε θα ξεκινήσουν οι επικείμενες αλλαγές, πολλά είναι τα ερωτηματικά που αφορούν και τις παλαιότερες συσκευές. Τι προβλέπεται για τα πιο παλιά iPhone, που δεν διαθέτουν USB-C θύρα αλλά παραμένουν λειτουργικά;

Οι νέες εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα την στιγμή, που τα νέα iPhone δεν διατίθενται στην αγορά με μετασχηματιστές ρεύματος, αλλά υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση MagSafe.

Γιατί γίνεται η αλλαγή στον φορτιστή iPhone

Ξεκινώντας από τα βασικά, στόχος της ΕΕ είναι η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Εάν περισσότερες συσκευές είναι διαλειτουργικές με τα ίδια καλώδια, τότε αναμένεται ότι λιγότερες ηλεκτρονικές συσκευές και φορτιστές θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, κάθε χρόνο, 11.000 τόνοι απορριφθέντων και αχρησιμοποίητων φορτιστών καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί κατόπιν της εφαρμογής της διάταξης.

Επιπλέον, στοχεύουν στην εξοικονόμηση των χρημάτων των καταναλωτών, επιτρέποντάς τους να επαναχρησιμοποιήσουν φορτιστές (έως 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της) χωρίς να πρέπει να αλλάζουν από μοντέλο σε μοντέλο.

Τι θα γίνει με τα παλαιότερα iPhone;

Ενώ οι παλιοί φορτιστές θα εξακολουθούν να λειτουργούν, ακόμα και μετά την μετάβαση, άλλα περιφερειακά αξεσουάρ, όπως οι μετατροπείς, είναι πιθανό να μην μπορούν να αξιοποιηθούν.

Παραδόξως, αυτή η μετάβαση στην USB-C θύρα μπορεί να επιτρέψει σε ορισμένα περιφερειακά αξεσουάρ, που έχουν σχεδιαστεί για συσκευές Android να γίνουν συμβατά με το νέο iPhone, ενώ τα παλιά αξεσουάρ που ήταν συμβατά με iPhone, μετά πιθανότατα δεν θα λειτουργούν.

Πότε θα πρέπει να αλλάξει ο φορτιστής iPhone

Η διάταξη για τους κοινούς φορτιστές θα πρέπει να υπογραφεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και στην συνέχεια, εταιρίες σαν την Apple θα εξακολουθήσουν να έχουν μια περίοδο δύο ετών, που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετάβαση σε ένα κοινό «μέλλον» με θύρα USB-C.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό σημαίνει ότι οι κανόνες είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ έως τα τέλη του 2024. Είναι πιθανό η εταιρία κολοσσός να κάνει την μετάβαση νωρίτερα, άλλοι οι τρέχοντες κανόνες  υποδηλώνουν ότι, τεχνικά, δεν θα χρειαστεί.

Για ποιες συσκευές θα ισχύουν τα νέα δεδομένα

Πέρα από τα iPhone, οι κανόνες θα ισχύουν για κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ipad, ακουστικά, πληκτρολόγια και ποντίκια, πράγμα που σημαίνει ότι η Apple θα πρέπει επίσης να κάνει την μετάβαση σε κάθε της μοντέλο, από AirPods έως Magic Mouse με θύρα USB-C για ενσύρματη φόρτιση.

Τα Macbooks, οι φορητοί της υπολογιστές, καλύπτονται επίσης από τη νομοθεσία, αλλά τους έχει δοθεί μια ελαφρώς μεγαλύτερη περίοδος εφαρμογής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν USB-C για ενσύρματη φόρτιση μέχρι τις αρχές του 2026.

Στους νέους κανονισμούς σημειώνεται επίσης ότι οι μικρότερες συσκευές εξαιρούνται «όταν το μικρό μέγεθος του προϊόντος δεν επιτρέπει να εξοπλιστούν με υποδοχή USB Type-C», ενδεικτική περίπτωση το Apple Watch, τα έξυπνα ρολόγια της εταιρίας.