Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα διατηρούν συνομιλίες για το ζήτημα των πυρηνικών. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την άρνηση του Λευκού Οίκου να διαψεύσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σάλιβαν ηγείται συνομιλιών με τη Ρωσία για την αποτροπή πυρηνικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ να διατηρήσουν επαφή με το Κρεμλίνο. Σημείωσε ωστόσο ότι οι αξιωματούχοι είχαν «καθαρό μυαλό για το με ποιον έχουμε να κάνουμε».

Η επιβεβαίωση Σάλιβαν

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Σάλιβαν έχει πραγματοποιήσει εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev, και τον ανώτερο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Yuri Ushakov, τους τελευταίους μήνες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι άνδρες συζήτησαν τρόπους προστασίας από τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν είχαν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις γύρω από τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία». Ανέφερε ακόμα στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν «διευκρινίσει» το εύρος της πιθανής αντίδρασης των ΗΠΑ σε ιδιωτικές συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ, λέγοντας στην εφημερίδα ότι «οι άνθρωποι ισχυρίζονται πολλά πράγματα», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις δυτικές εφημερίδες ότι «δημοσιεύουν πολυάριθμες fake news».

Προς το συμφέρον των ΗΠΑ οι συνομιλίες

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν-Πιέρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιφυλάσσονται του δικαιώματος να διεξάγουν συνομιλίες με τη Ρωσία.

Και ο κ. Σάλιβαν – ο οποίος λέγεται ότι είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που εξακολουθούν να πιέζουν για συζητήσεις με τη Ρωσία – δήλωσε ότι η διατήρηση της επαφής με τη Μόσχα είναι προς το «συμφέρον κάθε χώρας που επηρεάζεται από αυτή τη σύγκρουση».

Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προέτρεπαν το Κίεβο να σηματοδοτήσει ένα άνοιγμα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να εγκαταλείψει τη δημόσια άρνησή του να συζητήσει τον τερματισμό του πολέμου όσο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρέμενε στην εξουσία.

Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με αναφορές ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπερασπιστεί τις προσαρτημένες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.