Με την λογική των ίσων αποστάσεων, που -επί τοις ουσίας- ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, στο θέμα των ελληνοτουρκικών, κάνοντας λόγο για «διαφορετικές απόψεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κι αυτό, λίγες ώρες μετά τις ανυπόστατες κατηγορίες Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη, ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα, είναι αυτή που «κάνει τις επιθετικές ενέργειες».

«Αδιαπέραστη η ελληνική ασπίδα – Να το έχουν καλά στο μυαλό τους οι Τούρκοι»

Δεν καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις

Συγκεκριμένα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο κανάλι Haberturk, όταν ρωτήθηκε για την οπτική του ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μίλησε για διαφορές που οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν:

«Και οι δύο χώρες είναι πολύτιμοι, αξιόλογοι σύμμαχοι. Και οι δύο χώρες, η Τουρκία και η Ελλάδα, συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ, σε επιχειρήσεις, σε αποστολές, με διαφορετικούς τρόπους. Και το εκτιμούμε αυτό. Συνεργαζόμαστε καθημερινά, σε στρατιωτικές μας επιχειρήσεις, σε άλλες επιχειρήσεις. Και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό. Πιστεύουμε ότι ενισχύουν το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές. Και ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να τις επιλύσουν ως σύμμαχοι σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Ως ΝΑΤΟ, θα θέλαμε να βοηθήσουμε στην επίλυση όλων αυτών των διαφορών».

Τι χαρακτήρισε παράλογο

Μάλιστα, σύμφωνα με το sigmalive, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε παράλογο να υιοθετήσει κάποιος θέση υπέρ της μίας χώρας έναντι της άλλης.

«Είναι παράλογο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να προτιμούν έναν εταίρο του ΝΑΤΟ έναντι ενός άλλου ή να χρησιμοποιούν τον έναν για να περικυκλώνουν τον άλλον. Η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία είναι σημαντική για να αποδυναμώσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι σημαντική για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, και οι δύο χώρες είναι σημαντικές για τις σχέσεις ασφαλείας».

Και ευγνωμοσύνη προς τον Ερντογάν

Στην ίδια συνέντευξη ο Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στην κρίση με τα σιτηρά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην κρίση αυτή. Η διαμεσολάβηση της Τουρκίας για τη συμφωνία του διαδρόμου σιτηρών, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών σε όλο τον κόσμο, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα και έδειξε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι «ο Πούτιν άρχισε μόνος του τον πόλεμο, μπορεί και να τον τελειώσει. Έκανε ένα τεράστιο λάθος. Εισέβαλε σε ένάν ειρηνικό γείτονα. Δεν υπάρχει καμία ίση απόσταση εδώ. Από τη μια υπάρχει η Ουκρανία και από την άλλη η Ρωσία. Ο πυρηνικός πόλεμος δεν έχει κανέναν νικητή. Η Ρωσία θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό».