Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3½ – 4 ώρες, Ψήσιμο 35′-40′

ΥΛΙΚΑ  (για 2 καρβέλια)

8 γρ. μαγιά ξερή

1 κ.γ. μέλι + 2 κ.σ. επιπλέον

950 ml νερό χλιαρό

1 κ.σ. αλάτι

2 κ.σ. ηλιέλαιο + λίγο επιπλέον για λάδωμα

1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις+ επιπλέον για αλεύρωμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαλύουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά και την 1 κ.γ. μέλι με το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι, το αλάτι, το ηλιέλαιο και 600 γρ. από το αλεύρι. Χτυπάμε το μείγμα με το σύρμα, μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.

Προσθέτουμε σταδιακά (μισό φλιτζάνι τη φορά) το υπόλοιπο αλεύρι, καθώς συνεχίζουμε το ανακάτεμα, με το φτερό αυτή τη φορά, σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Τη βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και την ακουμπάμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνουμε και τα χέρια μας και ζυμώνουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι μας να μην κολλάει στα χέρια αλλά να εξακολουθεί να είναι σχετικά μαλακό και εύπλαστο.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1½-2 ώρες να φουσκώσει (να διπλασιαστεί σε μέγεθος).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο καρβέλια. Λαδώνουμε δύο ειδικές μακρόστενες φόρμες για ψωμί του τοστ ή φόρμες για κέικ (μήκους 35 εκ.). Σκεπάζουμε και αφήνουμε ακόμα 1 ώρα να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Για να ελέγξουμε αν έχουν ψηθεί πρέπει να τα βγάλουμε από τις φόρμες και να τα χτυπήσουμε από κάτω. Θα πρέπει να ακουστεί σαν να είναι κούφιο.

Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα με ποδαράκι.

Κόβουμε τα καρβέλια σε φέτες, κατά προτίμηση με ηλεκτρικό μαχαίρι. Μπορούμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, κλεισμένα αεροστεγώς για μία εβδομάδα. Αν δεν θέλουμε να το βάλουμε στο ψυγείο μπορούμε να μην το κόψουμε όλο για να μην ξεραίνεται και να το κόβουμε όποτε χρειαζόμαστε.