«Το σινεμά φαίνεται στα δύσκολα και στα εύκολα» συγκρατεί κανείς από το σύντομο λόγο της διευθυντριας του διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κας Ελίζ Ζαλαντό  στον σύντομο λόγο της κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης της φετινής διοργάνωσης (3-13/11) σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Για αλλαγές προς το καλύτερο ξεχωρίζεις από τον λόγο του καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη που από την Θεσσαλονίκη είχε την ευθύνη για την λεπτομερειακή παρουσίαση όλου του προγράμματος.

Η αυλαία θα σηκωθεί την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον με την τελευταία ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The fablemans», ενώ στο σύνολό τους θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους ταινίες και 68 μικρού μήκους.  Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ελληνικό σινεμά έχει και εφέτος την τιμητική του καθώς ο κεντρικός άξονά τους είναι η ταινία «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου για τον οποίο θα γίνουν πολλές δράσεις με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του. Θα υπάρξει η έκθεση 12 εικαστικών που δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από την ταινία, έκθεση φωτογραφίας του Νίκου νικολόπουλου με φωτογραφίες πλατό από την τελευταία ανολοκλήρωτη (λόγω του θανάτου σκηνοθετη) ταινία «Η άλλη θάλασσα», ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος / Ο καθένας με την μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου και μια δίγλωσση έκδοση με τίτλο «Αγγελόπουλος για πάντα» πο επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων του δημιουργού. Σε ότι αφορά το εγχώριο σινεμά και πάλι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα τιμηθεί η εταιρία παραγωγής Finos Film με την προβολή της ταινίας «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου, η σκηνοθέτις Μαρία Γαβαλά και θα υπάρξει ένα τιμητικό αφιέρωμα στο έργο της Μαρίας Πλυτά.

Η σκιά της «Αναπαράστασης» του Θόδωρου Αγγελόπουλου δίνει τον τόνο της φετινής διοργάνωσης

 

Τρία διαγωνιστικά προγράμματα

Καθένα από τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ θα έχει δύο ελληνικές ταινίες: στο Διεθνές Διαγωνιστικό (πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών) συμμετέχουν οι ταινίες «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, στο Meet the Neighbors οι «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη και στο Film Forward, οι «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και «ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ» του Νίκου Πάστρα.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Μάρω Κοντού σε σκηνή από την ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου, σε παραγωγή Finos Film που εφέτος τιμάται για την προσφορά της στο ελληνικό σινεμά

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα οι ταινίες των Ντούζα και Πασσαλή θα συναγωνιστούν εννέα ακόμα ταινίες από διάφορα σημεία του πλανήτη: «Blue Jean» (Αγγλία) της Τζόρτζια Οκλεϊ, «Βροντή» (Ελβετία) της Κάρμεν Ζακέρ, «Ένα κομμάτι του ουρανού» (Ελβετία) Μίκαελ Κοχ, «Κάνω ηλεκτρισμένα όνειρα» (Βέλγιο/ Γαλλία/ Κόστα Ρίκα) της Βαλεντίνα Μορέλ, «Λύκοι και σκυλιά»  (Πορτογαλία/ Γαλλία) της Κλάουντια  Βαρεζά , «Νάρκωση» (Ολλανδία) του Μάρτιν Ντε Γιόνγκ, «Προς τον βορρά» (Ρουμανία/ Ελλάδα/ Βουλγαρία/ Δημοκρατία της Τσεχίας/ Γαλλία) του Μιχάι Μινκάν, «Σχέδιο 85» (Ιαπωνία/ Γαλλία/ Φιλιππίνες/ Κατάρα) του Τσίε Χαγιακάβα και «Το φράγμα» (Γαλλία/ Λίβανος/ Σουδάν/ Κατάρ/ Γερμανία/ Σερβία) του Αλι Τσερί.

Σκηνή από την ταινία «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα

Οι επισκέπτες

Ο Τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, η Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια Σαρλότ Γκενσμπούρ και ο Βρετανός με ελληνικές ρίζες σκηνοθέτης Πίτερ Στρίκλαντ ανήκουν στους καλλιτέχνες που θα επισκεφτούν το φεστιβάλ, ενώ αφιερώματα που κεντρίζουν την περιέργεια είναι εκείνο στον Γιουγκοσλάβο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέτροβιτς καθώς και στην κινηματογραφική πλευρά του κορυφαίου Βρετανού  θεατρανθρώπου Πίτερ Μπρουκ που έφυγε φέτος τον Ιούλιο από την ζωή. Επίσης οι ταινίες δύο πειραματιστών του κινηματογράφου Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ θα προβληθούν φέτος, για πρώτη φορά στην χώρα μας. Και φυσικά θα υπάρχει ο πρωτοποριακός κινηματογράφος του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες, οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια, οι ειδικές προβολές και η μεταμεσονύχτια ζώνη ’Round Midnight.

Εκτός από το Ολύμπιον και την αίθουσα Παύλος Ζάννας που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο της πλ. Αριστοτέλους, οι ταινίες θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες του Λιμανιού (Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές) καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, 93 ταινίες θα προβληθούν και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr