Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun άνοιξε και πάλι την κουβέντα στην Τουρκία περί πυρηνικών κεφαλών. «Ο Τayfun είναι απάντηση στις εχθρικές χώρες. Οι πυρηνικές κεφαλές θα είναι δύναμη αποτροπής» λένε αναλυτές.

Ο Αμντουλάχ Αγάρ, στρατηγικός αναλυτής, δήλωσε στο A Haber: «Με τον συγκεκριμένο πύραυλο, όπως δείχνετε στον συγκεκριμένο χάρτη, θα αποκτήσουμε μια μεγάλη δύναμη αποτροπής εναντίον των χωρών που μας παρενοχλούν η δείχνουν εχθρική συμπεριφορά. Θα ξέρουν το τι έχουν να πάθουν».

Διαβάστε επίσης: Παύλος Αποστολίδης: «Οταν ανεβαίνει τόσο ο τόνος των δηλώσεων δεν μπορείς να ξέρεις πού θα καταλήξει»

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε ότι «ο Tayfun θα κάνει να πληρώνουν τίμημα όσοι δείχνουν επιθετική συμπεριφορά. Είναι ένα στρατηγικής σημασίας όπλο αποτροπής και αυξάνει την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας.

» Να πούμε το εξής αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή, ίσως αργότερα η Τουρκία να καταφέρει να ξεκινήσει την παραγωγή πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας κι ελπίζω να αποκτήσουμε ικανότητες και με πυρηνικές κεφαλές. Τότε η Τουρκία θα αποκτήσει την ικανότητα πυρηνικής αποτροπής που στον κόσμο διαθέτουν λίγες χώρες».

Διαβάστε ακόμη: Η… σκόνη που σήκωσε ο τουρκικός Tayfun

Ο Ερντογάν «στέλνει» τον πύραυλο Tayfun στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως νέα έμμεση απειλή κατά της Ελλάδας εκτόξευσε, την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τη δοκιμή του νέου τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου.

Ο τούρκος πρόεδρος που παρευρέθηκε στην παρουσίαση του «Blockchain Istanbul» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλά άλλα τεχνολογικά μας εργαλεία. Σε όλη την ιστορία, δώσαμε παράδειγμα στον κόσμο με το θάρρος και την αποφασιστικότητά μας, καθώς και με την καινοτομία, την παραγωγικότητα και τη σκληρή δουλειά μας, και σήμερα επιδεικνύουμε παρόμοια απόδοση με τις τεχνολογικές μας καινοτομίες.

» Τώρα έχουμε τον Tayfun και αυτό είναι ένα μήνυμα… προς κάπου. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Με αυτόν τον ενθουσιασμό επιταχύνουμε τη δουλειά μας».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως και να ληφθεί η παραπάνω φράση του τούρκου προέδρου, τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Hürriyet, η Sabah και η Milliyet τιτλοφορούν το κομμάτι με τη φράση «ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χτύπησε έναν στόχο 561 χλμ. από την ακτή, σχεδόν διπλασιάζοντας την εμβέλεια του υπάρχοντος τουρκικού πυραύλου Bora.