Τιμώντας τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και κρατώντας την παράδοση να κάνει πρεμιέρα με ιστορική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων επέλεξε για την πρεμιέρα του το βράδυ της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου την ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου. Μέσα από την προσωπική τραγωδία τριών προσώπων, η ταινία δίνει την άποψη του σκηνοθέτη για την Μικρασιατική Καταστροφή και τη μαρτυρική πορεία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον θάνατο από τα στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ, μαζί με τις ένοπλες ομάδες μουσουλμάνων.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στηρίζεται από τη Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων  «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και θα την τιμήσει με την παρουσία του ο διευθυντής φωτογραφίας της, Νίκος Καβουκίδης, που μαζί με τον δημιουργό κινηματογραφικών αιθουσών και home cinemas Τέο Καλομοιράκη ανήκει στους ειδικούς καλεσμένους της φετινής διοργάνωσης. Δυο πρόσωπα με ρίζες και στα Χανιά και με μεγάλες διαδρομές στον χώρο του Κινηματογράφου.

Ο δημιουργός αιθουσών και σκηνοθέτης Τέο Καλομοιράκης

Τα τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ  δεν είναι άλλο από τον διεθνούς φήμης Αρκά σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για τον οποίο την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 6-10 μ.μ. θα γίνει ειδική εκδήλωση με παράλληλη προβολή της ταινίας του «ΑΜΗΝ». Θα υπάρξει επίσης εγκατάσταση με αφίσες και φωτογραφίες αφιερωμένη στον σκηνοθέτη.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Μάρκος»

Σε ότι αφορά το ίδιο το πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι πολυσχιδές και «γεμάτο» ποικίλες εικόνες. Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ελληνικής και ξένης παραγωγής, ενώ στα  Χανιά θα κάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα  της η ταινία τεκμηρίωσης «Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος ο καθένας με την μουσική του» που συνυπογράφουν οι Γιάννης Σολδάτος και Αντώνης Κόκκινος στη σκηνοθεσία. Το ντοκιμαντέρ αφορά την παράλληλη πορεία των σκηνοθετών Θόδωρου Αγγελόπουλου και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Άλλες ταινίες που κινούν το ενδιαφέρον είναι οι «Zátopek» του Νταβίντ Οντριτσεκ, πάνω στην ζωή του διάσημου Τσέχου δρομέα μεγάλων αποστάσεων και Ολυμπιονίκη Έμιλ Ζάτοπεκ, η «Κόκκινη λάσπη» κοινωνικό – οικολογικό θρίλερ του Φαρίντ Μπεντουμί όπως και τα ντοκιμαντέρ «Αποχαιρετισμός» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Αρκαδία, “Καμπανία” της Ανατολής» του Κώστα Σπυρόπουλου, «Η προκυμαία» του Άγγελου Κοβότσου και το «Τελευταίο ταξίδι» του  Άρη Χατζηστεφάνου.

Επίσης, το φεστιβάλ δίνει και εφέτος σημασία στην μουσική με τις ταινίες «Ανέστης Δελιάς, η μαύρη γάτα του ρεμπέτικου», του Σπύρου Μανωλάτου, «Airland»  του Χάρη Ραφτογιάννη και «Πεντάγραμμα Αντίστασης» του Γιάννη Τσιαχρίστα. Ενδιαφέρον εδώ έχει και η μεταμεσονύχτια προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάρκος» που γύρισε ο Νίκος Σκαρέντζος για την ζωή και την μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη (τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 22 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων).

Ενδιαφέρον προκαλεί η ενότητα «Ιστορική Μνήμη» με ταινίες όπως «Μια μεγάλη περιπέτεια: η αναγνώριση της Ελληνικής Αντίστασης, 1944-2006» της Μάγδας Φυτιλή,  «Χρήστος Μποκόρος» του Μιχάλη Λυκούδη, «Μουσείο Μπενάκη – Έκθεση ‘1821 Πριν και Μετά’» των Περικλή Ασπρούλια και  Γιώργου Βαρζακάκου, και «Κούμοι και μιτάτα: Στα χνάρια των ποιμένων της Κρήτης»  των Περικλή Ασπρούλια και  Γιώργου Βαρζακάκου, ενώ στις ειδικές προβολές ξεχωρίζει το «Κανόνι και το Αηδόνι» του Ιάκωβου Καμπανέλη σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Χανίων (λόγω του έτους Καμπανέλλη) αλλά και τα ντοκιμαντέρ «Ο χαρακτήρας του Αυτιστικού Ατόμου στον Κινηματογράφο» της Μαρίας Παπαδοπούλου και «Χρυσή Αυγή Υπόθεση όλων μας» της Ανζελίκ Κουρούνης.

Δεν θα λείψουν οι ταινίες για Παιδιά και Νέους αλλά και για όσους είναι κοντά στους Νέους («Ο Κιρικού και η Μάγισσα» του Michel Ocelot,        «Ο Ίκαρος και ο Δαίδαλος» του Κάρλο Βόγκελε, «Καλάμιτι, το κορίτσι συμφορά» του Rémi Chayé κ.α.), οι μικρού μήκους ελληνικές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και τα κινούμενα σχέδια («Μια νύχτα στο Νεκροταφείο» του Στέλιους Πολυχρονάκη, «The Knight’s Hart» της Βιβής Μαρκάτος, «Απολεσθέντα» της Βίβιαν Παπαγεωργίου κ.α.)

Εκθέσεις αφιερωμένες τόσο στην Ιστορία του Κινηματογράφου, όσο και σε Κορυφαίες Μορφές του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Κεφαλαίου (σε επιμέλεια Λευτέρη Λαμπράκη), βιωματικά εργαστήρια για την εκπαιδευτική κοινότητα, σε συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων για την Παιδαγωγική Φρενέ, 15 masterclasses ειδικά σχεδιασμένα και  παρουσιάσεις βιβλίων (της Άννας Βοργία «Νίκος Κούνδουρος… Με αυτά πορεύτηκα», του Νίκου Πετρουλάκη «Play Back», του Λευτέρη Χαρωνίτη «Μια εποχή. Μνήμες… και σκέψεις σκόρπιες με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», του Γιώργου Ι. Αλλαμανή «Στήνοντας ένα χάρτινο ντοκιμαντέρ για την εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη») δίνουν επίσης τον τόνο της διοργάνωσης.

Ο παλμός του φεστιβάλ θα μεταφέρεται μέσα από  το CFFradio, που για μια ακόμη φορά θα εκπέμπει – στα fm αλλά και διαδικτυακά -7-9 μ.μ. από το studio του, στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Από το ραδιόφωνο θα περάσουν καλεσμένοι και θεατές μεταφέροντας εμπειρίες και εντυπώσεις. Το CFFradio αποτελεί κοινή δράση με το Δίκτυο 91,5 fm.Επίσης, μέσα από το κανάλι του 10ου φεστιβάλ στο  youtube,  θα υπάρχει μια καθημερινή, ειδική, ζωντανή εκπομπή, η οποία θα δίνει τον παλμό του Φεστιβάλ με παρουσιάσεις, συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις.

Επίσης, για όσους δεν έχουν την δυνατότητα για φυσική παρουσία στον χώρο της διοργάνωσης, μέρος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο – τις μέρες του Φεστιβάλ-  σ’ όλη την Ελλάδα διαδικτυακά και σε προστατευμένο περιβάλλον (στο www.chaniafilmfestival.com.)