Ένα δεκαπενθήμερο περίπου πριν από την έναρξή του την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που φέτος γιορτάζει τα 63 χρόνια λειτουργίας του, έχει προβεί σε ανακοινώσεις που αφορούν το φετινό πρόγραμμά του, το οποίο επισήμως και στο σύνολό του, θα ανακοινωθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες μέρες το ΦΚΘ παρουσίασε το φετινό πόστερ του που υπογράφει ο εικαστικός και visual artist Δημήτρης Τριμίντζιος (Taxis) και που παρουσιάζει μία γυναικεία φιγούρα αιωρείται πάνω από την πόλη.

«Πηγή της ζωής και πυρήνας του κόσμου μας, μαγνητίζει και έλκει όσα μας περιβάλλουν και μας ορίζουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά από το φεστιβάλ για την αφίσα που προφανώς επαναδιαπραγματευεται την αναπαράσταση της γυναίκας, «μια υπερηρωίδα της πραγματικής ζωής, που ξεπερνά και υπερβαίνει τους αμέτρητους ρόλους που της έχουν ανατεθεί και που απαιτεί από τον καθένα μας και όλους μαζί να τη δούμε επιτέλους μέσα από ένα καινούργιο βλέμμα.»

Η Βίκι Κριπς ως αυτοκράτειρα Σίσσυ στον «Κορσέ»

Το πρωτότυπο έργο που ο εικαστικός ζωγράφισε σε πίνακα, ακρυλικό σε χαρτί, θα εκτεθεί στο 63ο Φεστιβάλ, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης θα παραχωρήσει το έργο του στο Φεστιβάλ, προκειμένου να βγει σε δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ταινία έναρξης της διοργάνωσης στις 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, θα είναι η «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένα homage του διάσημου Αμερικανού παραμυθά προς το ίδιο το σινεμά, μέσα από τις βιωματικές εμπειρίες του που στηρίζουν το σενάριο. Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου το φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι ταινία λήξης την Κυριακή 13 Νοεμβρίου θα είναι η «Κορσές» (Corsage) της Μαρί Κρόιτσερ «ένα δράμα εποχής, απόλυτα σύγχρονο και αντισυμβατικό που μακριά από κλισέ και στερεότυπα προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την αυτοκράτειρα Σίσσυ.» Να σημειωθεί ότι προσφάτως ο «Κορσές» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

Μια επιτυχία της φετινής διοργάνωσης φαίνεται να είναι και το μεγάλο αφιέρωμα στην υποκριτική με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act». Η κορυφαία casting director των ταινιών «Τζέιμς Μποντ», Ντέμπι Μακ Γουίλιαμς, μαζί με τη Τζεμάιμα Μακ Γουίλιαμς που εκπροσωπεί τη «νέα γενιά» (είναι ο άνθρωπος που ενέπνευσε τη σειρά Call My Agent γνωστής συνδρομητικής πλατφόρμας), ο διάσημος ατζέντης Λοράν Γκρεγκουάρ και η ελληνίδα ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα θα δώσουν masterclasses στο 63ο Φεστιβάλ. Σε αυτά θα συμμετέχουν και οι Ελληνες casting directors, Σοφία Δημοπούλου και Μάκης Γαζής.