Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 1 νύχτα (αν επιλέξουμε ξερά φασόλια) Μαγείρεμα 45΄ (+ 30΄ για τα ξερά φασόλια)

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες) 

300 γρ. φασόλια χάντρες ή μπαρμπουνοφάσουλα (φρέσκα, ξερά ή κατεψυγμένα)

2 μικρά άσπρα κρεμμύδια

2 μικρά καρότα

2 μικρές πατάτες

1 πράσινη πιπέρια κέρατο

100 γρ. ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδου

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

Χυμός λεμονιού

10 κλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Καπνιστή πάπρικα

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα τα φασόλια δεν θέλουν μούλιασμα. Τα ξερά, τα μουλιάζουμε για μία νύχτα σε μπόλικο νερό. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα βράζουμε για 30 λεπτά.

Κόβουμε σε κύβους όλα τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότα, πατάτες, πιπεριά) και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φασόλια, το σκόρδο, τον πελτέ και νερό ίσα να σκεπάσει όλα τα υλικά. Βράζουμε για 45 λεπτά. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Τρώγονται με γιαούρτι.