Προετοιμασία 1 ώρα, Αναμονή τουλάχιστον 30′, Μαγείρεμα 10′-15′

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες) 

200 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδου, χωρίς την πράσινη φύτρα

2 μικρές καυτερές πιπεριές ή ½ κ.σ. μπούκοβο καυτερό

2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 4 θυμάρι

400 γρ. ριγκατόνι σκληρού σίτου

80 γρ. αβγοτάραχο, ψιλοκομμένο ή 50 γρ. τρίμμα

Χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

80 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα, σπασμένα σε γουδί ή τριμμένα στο μούλτι

Για τη μελιτζανοσαλάτα

2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 φρέσκο σκόρδο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο ή 1 σκελίδα ξερό

30 ml χυμός ψητού λεμονιού ή ξίδι από λευκό κρασί

½ ματσάκι (½ φλ.) μαϊντανός, ψιλοκομμένος ή δυόσμος ή και τα δύο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα

80 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Πάπρικα καυτερή ή πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μελιτζανοσαλάτα: Τρυπάμε, με ένα πιρούνι ή μικρό μυτερό μαχαίρι, σε πολλά σημεία τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στη σχάρα, σε ένα τηγάνι, στο γκριλ του φούρνου ή σε φλόγα από εστία γκαζιού, καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να καούν εξωτερικά και να ψηθούν ως το κέντρο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε. Τις κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τη σάρκα με ένα κουτάλι. Βάζουμε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά που πικρίζουν ελαφρά. Καψαλίζουμε με τον ίδιο τρόπο τις πιπεριές Φλωρίνης και τις κλείνουμε σε ένα τάπερ για μερικά λεπτά να ιδρώσουν όσο κρυώνουν. Τις κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια και την καψαλισμένη φλούδα. Κόβουμε στη μέση το λεμόνι και το ακουμπάμε στη σχάρα, από την πλευρά της σάρκας, ώστε να ψηθεί και να καραμελώσει.

Κόβουμε σε κομμάτια ½ εκ. τη σάρκα της πιπεριάς και της μελιτζάνας και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μισό κρεμμύδι, το μισό σκόρδο, αλάτι, πάπρικα καυτερή (με προσοχή μη γίνει πολύ καυτερό), το μισό χυμό ψητού λεμονιού και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε ένα λεπτό να δέσουν τα αρώματα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, ανάλογα με τα γούστα μας, στο κρεμμύδι, το σκόρδο για αψάδα, λεμόνι, αλάτι και πάπρικα.

Σύνθεση: Σε ένα κατσαρολάκι, ξεκινώντας από κρύο σκεύος, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις σκελίδες σκόρδου, τις πιπεριές, το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα ζυμαρικά αρκετά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε αλλά κρατάμε 150-200 ml από το νερό τους.

Καθαρίζουμε το αβγοτάραχο από το κερί και την εξωτερική μεμβράνη. Το κόβουμε σε όσο πιο μικρά κομμάτια γίνεται, σχεδόν τρίμμα. Σουρώνουμε το ελαιόλαδο που έχουμε στο κατσαρολάκι, ώστε να αφαιρέσουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 4 κ.σ. μελιτζανοσαλάτα, τα ζυμαρικά και το μισό αβγοτάραχο, ανακατεύοντας συνεχώς να ομογενοποιηθεί ή σάλτσα και να τελειώσει το μαγείρεμα των ζυμαρικών.

Εδώ η μεγάλη απόφαση. Για την κρύα κρατήστε τον βρασμό των ζυμαρικών λίγο πιο al dente, προσθέστε την καπνιστή σάλτσα μελιτζάνα αβγοτάραχο, λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Βάζουμε τα μακαρόνια σε ένα μπολ και αμέσως στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Τη βγάζουμε, ανακατεύουμε και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Μοιράζουμε από πάνω το υπόλοιπο αβγοτάραχο, το φιστίκι και το ξύσμα λεμονιού.