Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 αναμένεται να διεκδικήσουν από κοινού η Ουκρανία με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών επιβεβαιώθηκε από τους επικεφαλής των τριών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου των χωρών στα κεντρικά γραφεία της UEFA την Τετάρτη.

«Αυτό είναι το όνειρο εκατομμυρίων Ουκρανών οπαδών. Το όνειρο ανθρώπων που επέζησαν από τη φρίκη του πολέμου ή εξακολουθούν να βρίσκονται στα κατεχόμενα, πάνω από τα οποία σίγουρα θα κυματίζει η ουκρανική σημαία σύντομα», δήλωσε ο Άντριι Πάβελκο, πρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη .

Ο Πάβελκο είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει τη στήριξη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πόσοι αγώνες θα διεξαχθούν στην Ουκρανία ή σε ποιες πόλεις, αλλά το Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου φιλοξένησε τους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 και του Champions League του 2018.

«Δεν πρόκειται πλέον για μια υποψηφιότητα των χωρών της Ιβηρικής, είναι μια ευρωπαϊκή προσφορά», δήλωσε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες, στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Associated Press. «Μαζί αντιπροσωπεύουμε τη δύναμη της μεταμόρφωσης που έχει το ποδόσφαιρο στην κοινωνία».

Η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν ανακοινώσει αρχικά την κοινή υποψηφιότητα τον Ιούνιο του 2021. Το νέο σχήμα έχει να αντιμετωπίσει τη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου, Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και μια νοτιοαμερικανική υποψηφιότητα μεταξύ της Ουρουγουάης, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Χιλής.

Η FIFA θα ψηφίσει το 2024.