ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

4 μοσχαρίσιες μπριζόλες, κόντρα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα-σάλτσα

1/2 σκελίδα σκόρδο

170 γρ. ντομάτα

2 κ.γ. μέλι

10 κλωνάρια μαϊντανό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 κ.γ. κύμινο

½ κ.γ. μπούκοβο

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. πάπρικα

Για το ρύζι με κουρκουμά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

400 γρ. ρύζι parboiled

600 ml ζεστό νερό, αλατισμένο

1 κλωνάρι θυμάρι

1 κ.γ. κουρκουμά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μπλέντερ και με παλμούς τη χτυπάμε μέχρι να κοπούν όλα τα υλικά πολύ μικρά, αλλά να διατηρήσουν την υφή τους.

Τρεις ώρες πριν από το ψήσιμο αλείφουμε κάθε μπριζόλα με 2 κ.σ. μαρινάδα. Είκοσι λεπτά πριν από το ψήσιμο βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το σχαροτήγανο ή το γκριλ. Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τις μπριζόλες. Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι κάθε πλευρά της μπριζόλας. Ψήνουμε για περίπου 4 λεπτά κάθε πλευρά ώσπου να ροδίσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα (ανάλογα με το πόσο ψημένες τις θέλουμε). Προς το τέλος του ψησίματος αλατίζουμε. Αν έχουμε θερμόμετρο πυρήνα, τότε στους 55°C στο πιο χοντρό σημείο είναι medium rare, στους 60°C medium και στους 65°C well done.

Για το ρύζι: Σε μέτριο κατσαρολάκι με καπάκι, σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίζουμε σε 1 κ.σ. λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε και το ρύζι και το ανακατεύουμε ελάχιστα μέχρι να γίνει διαυγές και γυαλιστερό. Προσθέτουμε το νερό. Φέρνουμε σε βρασμό και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κλείνουμε καλά το καπάκι και ελέγχουμε ύστερα από 13-14 λεπτά. Εάν είναι έτοιμο, το τραβάμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι. Διατηρούμε σκεπασμένο ώσπου να σερβίρουμε.