Διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple), όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μέσω της εφαρμογής που δημιούργησε η ΑΑΔΕ, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους.

Όπως σημειώνεται από την ΑΑΔΕ, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει.

Χρηματική αμοιβή για όσους εντοπίζουν τις πλαστές αποδείξεις

Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας γίνονται προσπάθειες ώστε να προβλέπεται χρηματική αμοιβή για τους φορολογούμενους που θα εντοπίζουν τους καταστηματάρχες που εκδίδουν αποδείξεις οι οποίες δεν είναι γνήσιες.

Το ύψος της αμοιβής θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και δεν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.

«Επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που «σκάναραν» μέσω του Appodixi» είχε τονίσει ο κ. Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση της εφαρμογής.

«Έτσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.