Πάλι πολλή δουλειά είχαν οι Έλληνες πιλότοι χθες στο Αιγαίο. Εκατό δέκα (110) παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έγιναν μέσα σε μία ημέρα, από τις οποίες οι 48 από τουρκικά μαχητικά. Όταν εισέρχονται μαζικά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και μάλιστα ορισμένα από αυτά όταν είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος, τι νομίζουν οι απέναντι ότι οι πιλότοι μας δεν θα αντιδράσουν; Και μάλιστα δυναμικά, σύμφωνα με τους κανόνες αναγνώρισης, αναχαίτησης και εμπλοκής;

Είκοσι τουρκικά F-16 εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών και ένα ζεύγος από αυτά πέταξε χαμηλά, στα 10.000 πόδια, πάνω από το Αγαθονήσι και ένα λεπτό αργότερα, στις 14:34, άλλο ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε στα 17.000 πόδια πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Να σημειωθεί πως οι υπερπτήσεις καταγράφηκαν  τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα από τουρκικά drones. Υπήρξε όμως και μια εικονική αερομαχία. «Piece of cake», ήταν η υπόθεση για τον πιλότο του ελληνικού F-16 που ανάγκασε τον Τούρκο να απομακρυνθεί πάραυτα από τα FIR Αθηνών.  Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι εκατό και πλέον παραβιάσεις έχουν και στο παρελθόν καταγραφεί στο Αιγαίο, όταν τα ελικοφόρα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 ή τα UAV έκαναν παρανόμως πτήσεις στο FIR Αθηνών. Οι επιτελείς δεν έχουν καταγράψει πάντως κάποια εντυπωσιακή κλιμάκωση, ή αλλαγή στρατηγικής, παρά το χθεσινό ρεσιτάλ παραβιάσεων.  Οι πιλότοι μας, οι χειριστές των ραντάρ και οι μηχανικοί εδάφους  κάνουν καθημερινώς τη  δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Ίσως όμως  αυτή τη φορά οι εκατό και πλέον παραβιάσεις και η είσοδος των 20 τουρκικών F-16 να έγιναν ως αντίδραση από την παράδοση των πρώτων ελληνικών «οχιών» στην Πολεμική μας Αεροπορία. Τα οποία μόλις αναλάβουν επιχειρησιακή δράση θα δείξουν και την διαφορά στο Αιγαίο.

***
 Η επιμονή στην ρητορική έντασης

Ο κ. Τσαβούσογλου  ωστόσο επέμενε και χθες και απάντησε με προκλητικό τρόπο στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και στο σχόλιο «όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν βράδυ, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας». Είπε: «Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε». Την ίδια ώρα ο Ερντογάν  υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει λάβει τα μηνύματα. Η Τουρκία ενισχύθηκε στην αμυντική της βιομηχανία», επιμένοντας έτσι στην ρητορική έντασης.

***
Μητσοτάκης για euro basket: «Ψηλά το κεφάλι»

Σε ανάρτηση μετά την ήττα-αποκλεισμό από το euro basket 2022 προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σας ευχαριστούμε για τις ωραίες στιγμές. Θα έρθουν κι άλλες. Πάντα μαζί σας παιδιά. Ψηλά το κεφάλι!», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, το οποίο συνόδευσε με μια ομαδική φωτογραφία με τους παίκτες της Εθνικής μαζί με το προπονητικό team.

***
Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής

Θα πρέπει να σημειώσω και τούτο: Μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας από τη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ, καθώς η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε στα προημιτελικά από τη Γερμανία, ο Έλληνας σταρ των Μπακς δημοσίευσε βίντεο με τον Θανάση και τον Κώστα να ψάλλουν μαζί τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

***
Γιατί παρακολουθούσαμε τον Πιτσιόρλα

Έξι ώρες διήρκησε η ακρόαση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη και  αυτά που μένουν από την ακρόαση στην Εξεταστική Επιτροπή είναι ότι: 1. Το απόρρητο της κατάθεσης δεν τηρήθηκε, αφού και πάλι υπήρξαν διαρροές. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Ρουμπάτης, δεν έκανε, κατά την εξέταση, επίκληση του απορρήτου αλλά  έκανε λόγο για… «ρεσιτάλ παραπληροφόρησης»  αναφερόμενος στις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα όσα υποστήριξε στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. 2. Παραδέχθηκε  ωστόσο την άμεση παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα. Εκείνο που ειπώθηκε είναι ότι ο κ. Πιτσιόρλας, τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και διορισμένος από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον παρακολουθούσαν για μια υπόθεση που αφορούσε πώληση μια έκτασης εθνικού εδάφους. Ενημέρωσε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τον κ. Τσίπρα και αυτός του είπε να προχωρήσει κανονικά. 3. Για την υποκλοπή στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη φέρεται πως είπε  ότι η εισαγγελέας δεν θα υπέγραφε την επισύνδεση Ανδρουλάκη αν δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο.  Ακολουθούν όμως και άλλα… 4. Κατά τη γνώμη του, όπως ανέφερε ο κ. Ρουμπάτης, είναι παράνομη η παρακολούθηση βουλευτών και ευρωβουλευτών. 5.Ανάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία της υπηρεσίας για τις επισυνδέσεις καταστρέφονται, διατηρούνται όμως γραπτές σημειώσεις για 2 χρόνια, εκτιμώντας πως και για την υπόθεση Ανδρουλάκη θα έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Για να καταστραφεί όμως ένα αρχείο απαιτείται ειδική εντολή. Συνεπώς χωρίς εντολή ουδείς μπορεί να καταστρέψει ένα αρχείο της ΕΥΠ.  6. Πιθανόν εκτός ελληνικής επικράτειας η παρακολούθηση του ΚΚΕ. Αυτά είπε μέσα σε έξι ώρες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας όμως  να σχολιάζουν τις αποκαλύψεις Ρουμπάτη κάνοντας λόγο για «βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ» και για «Πιτσιόρλας-Τσίπρας gate». Και η συνέχεια των καταθέσεων Ρουμπάτη:

***
Μήνυση Πιτσιόρλα σε Ρουμπάτη για την παρακολούθηση

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας θεωρεί ότι ο Ρουμπάτης παραδέχθηκε ξεκάθαρα πως τον παρακολουθούσε. Θεωρεί συγκεκριμένα πως ο Ρουμπάτης «προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής εξόντωσης» και ανακοίνωσε την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ώστε να λάμψει, όπως είπε, η αλήθεια.

***
Ο Ανδρουλάκης γέμισε το Βελλίδειο

Γέμισε το Βελλίδειο ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην χθεσινή ομιλία του στην ΔΕΘ στο απόηχο των παρακολουθήσεων. Με συνθήματα «Το ΠαΣοΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», ο Πρόεδρος του κόμματος επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες να πει διπλό «όχι» σε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και «όχι» σε συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Τσίπρα και τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη. Αναφέρθηκε στο «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, λέγοντας ότι το μετέτρεψε σε «όλα στο σκοτάδι».

***
Το ρωσικό κανάλι στην Ελλάδα

Θα σταθώ σε μια πληροφορία που προέρχεται από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από την αμερικανική κυβέρνηση και εμμέσως πλην σαφώς έχει σχέση και με την Ελλάδα. Λοιπόν, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει (και διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία) ότι η Ρωσία έχει ξοδεύσει το 2014 300 εκατ. δολάρια προκειμένου να επηρεάσει πολιτικούς σε περισσότερες από 24 χώρες. Μάλιστα αξιωματούχος της διοίκησης του προέδρου Μπάιντεν χαρακτήρισε την αποκάλυψη ως την «κορυφή του παγόβουνου». Τώρα θα πείτε, τι σχέση έχει με την Ελλάδα αυτό;

Απλώς θέλω να θυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός, πολύ πρόσφατα, κατά τη διάρκειά της συνέντευξής του στην ΔΕΘ, αναφέρθηκε σε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, όπως αυτά που αποκάλυψε η αμερικανική Δικαιοσύνη «για διοχέτευση ποσών μέσω Ρώσων ολιγαρχών σε Έλληνες εκπροσώπους με σκοπό να στηθεί φιλορωσικό δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών, το 2016» (φωτογραφίζοντας την υπόθεση του Κονσταντίν Μαλοφέγεφ που θέλησε να χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. δολάρια, μέσω εταιριών, ελληνικό κανάλι, ρωσικής προπαγάνδας  στην Ελλάδα). Υπογραμμίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στην πατρίδα μας, για να επηρεαστεί με κάθε τρόπο το αποτέλεσμα των εκλογών». Όταν ρωτήθηκαν στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες εάν υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν και τώρα οι ρωσικές παρεμβάσεις, αφενός δεν το απέκλεισαν αφετέρου είπαν «να δούμε» και αυτό που ακολουθεί με τις εκλογές της Ιταλίας και εάν επικρατήσουν φιλορωσικές (ακροδεξιές) πολιτικές δυνάμεις. Υπήρξε όμως και αντίδραση της ΝΔ: «Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά».

***
Τι δουλειά κάνει ένας πρώην πράκτορας της KGB στην Κύπρο;

Ίσως το έχουν έθιμο οι Ρώσοι να τοποθετούν πρεσβευτές στην Κύπρο πρώην (;) πράκτορες της KGB. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Στανισλάβ Οσάτσι, πρώην στέλεχος της KGB που αποχωρεί μετά από 9 χρόνια παρουσίας από τη πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία. Νέος πρέσβης της Ρωσίας διορίστηκε ο Μουράτ Μαγκόμετοβις Ζιαζίκοβ, ο οποίος είναι μουσουλμάνος και υπηρέτησε και αυτός στην KGB επί ΕΣΣΔ αλλά και στην FCΒ μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος. Και το σημαντικότερο είναι στενός συνεργάτης του Πούτιν  Αλλά τι κάνει ένας πράκτορας (έστω και πρώην ) της KGB, ως διπλωμάτης; Ιδού τι είπε ένας που γνώρισε πολύ καλά  τον απερχόμενο πράκτορα (συγγνώμη πρέσβη ήθελε να πω) στη Λευκωσία:

Ο τέως Γενικός Διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Ράδιο Πρώτο» αποκάλυψε πως σε μια συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Οσάτσι «απαίτησε να παρανομήσουμε έναντι δεσμεύσεων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προκειμένου να εξυπηρετηθούν ρωσικά συμφέροντα και σχεδιασμοί. «Μου είπε ξεκάθαρα ότι μας παρακολουθούν. Τα τηλέφωνά μας δηλαδή κλπ.…» συμπλήρωσε ο κ. Ζήνων, ενώ η συζήτηση έληξε όταν «του είπα αυτομάτως ότι “διακόπτεται η συζήτηση” και ουσιαστικά τον έβγαλα έξω από το γραφείο μου», όπως είπε. Κατά τη περίοδο που ο κ. Οσάτσι υπηρετούσε στη Κύπρο η παρέμβαση της Ρωσία στα εσωτερικά πολιτικά και εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου ήταν έντονη και πολλές φορές χωρίς να τηρούνται καν τα διπλωματικά προσχήματα.

***
Οι ψευτόμαγκες του VHF 16 καναλιού

Τελικά δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας επιστρατεύοντας ακόμα και τα κανάλια της υποτιθέμενης «ελεύθερης» ναυσιπλοΐας για να δείξουν νταηλίκι. Σύμφωνα με άρθρο της φίλα προσκείμενης στον Ερντογάν «Χουριέτ» ότι όταν οι Τούρκοι ταξιδεύουν με σκάφος στο Αιγαίο, λαμβάνουν μήνυμα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ότι αν παρενοχληθούν από τους Έλληνες, να τους ενημερώνουν. Τι λέει αυτό το μήνυμα; «Προς όλα τα πλοία… Προς όλα τα πλοία… Το αεροσκάφος περιπολίας του Τουρκικού Ναυτικού βρίσκεται σε ετοιμότητα. Σε περίπτωση παρενόχλησης από ελληνικές δυνάμεις μπορείτε να το αναφέρετε στο VHF 16 κανάλι. Το Τουρκικό Ναυτικό ακούει αυτό το κανάλι 24 ώρες το 24ωρο… Καλά να περάσετε». Το θέμα είναι ότι οι περισσότερες προκλήσεις και οι περισσότερες παραβιάσεις του ελληνικών χωρικών υδάτων γίνονται από τουρκικά σκάφη,. Μάλλον δεν έχει να πει τίποτα το περιβόητο κανάλι VHF 16.

***
Ήταν βέβαιο ότι η βαρβαρότητα θα επαναλαμβανόταν

Απάντηση στη πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου πρέσβη στα «ΝΕΑ» έδωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στη Βουλή κατά την ειδική εκδήλωση μνήμης για τη μικρασιατική καταστροφή και εισπράττοντας μάλιστα τα συγχαρητήρια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένου και του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα. Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα του πρέσβη γιατί η Ελλάδα «έστειλε στρατό εισβολής στη Μικρά Ασία» επισήμανε πως «στη Σμύρνη πήγαμε μετά από απόφαση των νικητών του πολέμου, που η Τουρκία είχε χάσει για να προστατεύσουμε τον χριστιανικό και ελληνικό πληθυσμό της περιοχής, καθώς από το 1913 και μετά, ο νεοτουρκικός εθνικισμός είχε διαπράξει γενοκτονία κατά των χριστιανικών και ελληνικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κατέληξε: «Ήταν βέβαιο ότι αυτή η βαρβαρότητα θα επαναλαμβανόταν. Και αυτό τελικά έγινε…»