Ο εμβολιασμός με τουλάχιστον δύο δόσεις mRNA εμβολίου μειώνει σημαντικά τα περισσότερα από τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι νόσησαν με COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ισραήλ.

Μεγάλη μείωση των μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «npj Vaccines» του ομίλου Nature, οκτώ από τα δέκα πιο κοινά αναφερόμενα post COVID συμπτώματα εμφανίζονταν κατά 50%-80% λιγότερο συχνά σε άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε σύγκριση με τα ανεμβολίαστα άτομα.

Η μελέτη

Στη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Bar-Ilan με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Εντελστάιν συμμετείχαν σχεδόν 3.500 ενήλικοι από το Ισραήλ. Μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου του 2021 οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με προηγούμενη μόλυνση με τον SARS-CoV-2, με την εμβολιαστική κατάστασή τους καθώς και με τυχόν μακροπρόθεσμα συμπτώματα τα οποία εμφάνιζαν μετά τη λοίμωξη.

Το εμβολιαστικό «προφίλ» των εθελοντών

Περισσότεροι από τους μισούς εθελοντές (2.447 άτομα) δεν ανέφεραν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 ενώ 951 άτομα ανέφεραν ότι είχαν προηγουμένως μολυνθεί με τον SARS-CoV-2. Από τα άτομα που είχαν μολυνθεί, 637 (67%) έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου. Από τα 2.447 άτομα που δεν είχαν αναφέρει μόλυνση με τον SARS-CoV-2 21 (0,9%) έλαβαν μια δόση εμβολίου, 1.195 (48,8%) δύο δόσεις, 744 (30,4%) τρεις δόσεις ενώ τα υπόλοιπα (19,9%) παρέμειναν ανεμβολίαστα.

Σωτήριες οι δύο ή περισσότερες δόσεις  

Οι ερευνητές συνέκριναν τους εμβολιασμένους εθελοντές με τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορούσε την αναφορά από τους ίδιους σχετικά με post Covid συμπτώματα. Ανακάλυψαν ότι ο εμβολιασμός με δύο ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο αναφοράς των πιο κοινών post-COVID συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα τα πιο κοινά post-COVID συμπτώματα – κόπωση, πονοκέφαλος, αδυναμία των άκρων και επίμονοι μυϊκοί πόνοι – αναφέρθηκαν λιγότερο συχνά κατά 62%, 50%, 62% και 66% αντίστοιχα από τα εμβολιασμένα άτομα σε σύγκριση με τα ανεμβολίαστα. Αλλα κοινά συμπτώματα όπως η δύσπνοια αναφέρθηκαν ως και 80% λιγότερο συχνά από τους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Προστασία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19

Η νέα μελέτη προσφέρει σημαντική γνώση σε ό,τι αφορά την επίδραση του εμβολιασμού στη μακρά COVID. «Δεν κατανοούμε πλήρως τι συμβαίνει στους μήνες ή και τα χρόνια μετά τη λοίμωξη COVID-19 σε ό,τι αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία» ανέφερε ο καθηγητής Εντελστάιν και προσέθεσε: «Με δεδομένο ότι η μακρά COVID φαίνεται να επηρεάζει τόσο πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως ήταν σημαντικό να ελέγξουμε αν τα εμβόλια βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι τα εμβόλια προστατεύουν όχι μόνο από τη νόσηση, αλλά, όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, και από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19 που κάποιες φορές μπορεί να αλλάξουν τη ζωή πολλών ανθρώπων».