Από χθες, 8 Σεπτεμβρίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά την Ελισάβετ Β’. Ήταν 70 χρόνια πριν, το 1952, όταν την υποδεχόταν ως τη νέα του Βασίλισσα και λίγο αργότερα παρακολουθούσε τη στέψη της.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1952, μία ημέρα μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλέα Γεώργιο ΣΤ’ το «ΒΗΜΑ» σε αποκλειστικότητα για την Ελλάδα, δημοσίευε το άρθρο με το οποίο η ιστορική βρετανική εφημερίδα Observer σύστησε τη νέα βασίλισσα.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 7.2.1952, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Πώς έγινε διάδοχος

Γράφει ο Ρότζερ Φούλφορντ:

«Πιθανότητες να βασιλεύση η Ελισάβετ δεν υπήρχαν. Ο θείος της, Πρίγκηψ της Ουαλλίας, ο μετέπειτα βασιλεύς Εδουάρδος ο Η’, ήτο ακόμη άγαμος.

»Οι γονείς της ήσαν νέοι και δεν απεκλείετο να αποκτήσουν άρρενα διάδοχον. Παρά ταύτα και όταν ήτο μόλις δέκα περίπου ετών, ο θείος παρητήθη, ο πατήρ της ανήλθεν εις τον θρόνον και η Ελισάβετ Αλεξάνδα Μαίρη έγινε διάδοχος του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας. (…)

Παιδική ηλικία

»Τα πρώτα χρόνια της ζωής τής πριγκιπίσσης ήσαν εξαιρετικά ευτυχισμένα. Η ανατροφή της ήτο επιμελημένη. Την ενθάρρυναν να ζη κανονικήν και φυσιολογικήν ζωήν.

(…)

»Κατά την παιδικήν της ηλικίαν η Βασίλισσα Ελισάβετ ήτο ολιγώτερον γνωστή απ’ ό,τι θα ενόμιζε κανείς. Εκρατείτο πάντοτε εις την αφάνειαν, ιδίως αφ’ ότου εξερράγη ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Πορτραίτο της Ελισάβετ από τον Philip de László, 1933

Το πρώτο ραδιοφωνικό μήνυμα

»Σιγά – σιγά όμως η προσωπικότης της ήρχισε να γίνεται γνωστή. Εις ηλικίαν μόλις 14 ετών εχαιρέτισε από ραδιοφώνου τα παιδιά της Μεγάλης Βρεττανίας, τα οποία είχαν μεταφερθή διά λόγους ασφαλείας εις την Βόρειαν Αμερικήν.

»Η καθαρότης της ομιλίας της και το “μέταλλον” της φωνής της είχε προκαλέσει μεγάλην εντύπωσιν εις όσους την ήκουσαν. Κατά τον πόλεμον διέμενε εις το Ουίνσδως, κατά τα τέλη δε του πολέμου υπηρέτησε εις το βοηθητικόν γυναικείον σώμα.

O γάμος και τα βασιλικά καθήκοντα

»Οι γάμοι της με τον πρίγκηπα Φίλιππον ή τουλάχιστον οι αρραβώνες της θα είχαν τελεσθή ενωρίτερα αν δεν είχεν εκδηλωθή κάποια ανησυχία εκ μέρους ωρισμένων συμβούλων του βασιλέως, ως προς το αντίκτυπον των και τον πολιτικόν συσχετισμόν των με την Ελλάδα.  (…)

»Την 20 Νοεμβρίου 1947 ετέλεσε τους γάμους της με τον πρίγκηπα Φίλιππον της Ελλάδος, ο οποίος έλαβε τον τίτλον του δουκός του Εδιμβούργου. Από του 1958 λόγω της καταστάσεως της υγείας του πατρός της, ήρχισε να εκπληρώνη ένα μέρος των βασιλικών καθηκόντων. (…) Την 5 Δεκεμβρίου 1950 επεσκέφθη μετά του συζύγου της την Ελλάδα. (…)

»Την 14 Νοεμβρίου 1948 η βασίλισσα Ελισάβετ απέκτησε το πρώτον τέκνον της, τον πρίγκηπα Κάρολον, ήδη διάδοχον του Βρεττανικού Θρόνου, την δε 15 Αυγούστου 1950 απέκτησε το δεύτερον τέκνον της, την πριγκήπισσαν Άνναν.

»Και ήδη η βασίλισσα Ελισάβετ ανέρχεται εις τον Θρόνον της Μεγάλης Βρεττανίας, διά να συνεχίση την παράδοσιν των μεγάλων βασιλισσών της Αγγλίας.

Η στέψη

Ακολουθώντας την παράδοση η στέψη της βασίλισσας έγινε αρκετούς μήνες αργότερα. Για την ακρίβεια σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 2 Ιούνιου 1953.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 3.6.1953, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 2ας Ιουνίου 1953.

«Από της 7.30 πρωινής σήμερον μέχρις αργά το απόγευμα, η Βρεττανική πρωτεύουσα έζησε μίαν μεγάλην στιγμήν της ιστορίας της, με την τελετήν της Στέψεως της νεαράς Βασιλίσσης Ελισάβετ της Β’, η οποία με την μεγαλοπρέπειαν που την περιέβαλε και το φαντασμαγορικόν πλαίσιον μέσα εις το οποίον εκινήθη, προσέδωσεν εις την όλην ατμόσφαιραν της πρωτευούσης τον εορταστικόν τόνον ο οπίος προσιδιάζει εις αυτάς ακριβώς τας μεγάλας στιγμάς.

(…)

»Προ της πύλης του ναού η Βασίλισσα Ελισάβετ κατήλθε της αμάξης ενώ αι σάλπιγγες αναγγέλλουν την είσοδον της και χορός εξ εξακοσίων μελών την υποδέχεται με τον ύμνο

“Χαίρω εισερχομένη εις τον οίκον του Κυρίου”.

»Επτά χιλιάδες ευγενείς αμφοτέρων των φίλων με πολυτελείς αμφιέσεις και στέμματα, οι οποιοι ευρίσκονται εντός του ναού εγείρονται των θέσεών των διά να υποδεχθούν την Βασίλισσαν.

(…)

»Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Δρ. Τζόφρεϋ Φίσσερ με την επίσημην αμφίεσιν και την μίτραν στρέφεται προς τους παρισταμένους και λέγει:

“Kύριοι, σας παρουσιάζω την βασίλισσαν Ελισάβετ, την αναμφισβήτητην βασίλισσάν σας, εις υμάς οίτινες προσήλθατε σήμερον ενταύθα διά να υποβάλετε εις αυτήν την πίστιν και την αποσίωσίν σας. Θέλετε να το πράξετε;”

»Εις απάντησιν οι παριστάμενοι αναφωνούν τρις: “O Θεός σώζοι την βασίλισσαν».

(…)

Το πρώτο διάγγελμα

Η Βασίλισσα Ελισάβετ απηύθυνε το πρώτο της διάγγελμα λίγο μετά την τελετή στέψης. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ωρκίσθην σήμερον εν ειλικρινεία να σας υπηρετήσω, όπως και σεις όλοι ανελάβατε να τεθήτε εις την υπηρεσίαν μου. Θα προσπαθήσω, καθ’ όλην την διάρκειαν της ζωής μου και με όλην την καρδίαν μου, να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης σας. (…)

»Εάν δε η πείρα μου είναι τόσον περιωρισμένη και τα καθήκοντά μου τόσον νέα δι’ εμέ, ευρίσκω εν τούτοις εις τους γονείς μου και τους προγόνους μου παράδειγμα, το οποίον δύναμαι να ακολουθήσω μετά βεβαιότητος και εμπιστοσύνης».