Προετοιμασία 35′ Ψήσιμο 20′ Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 15 – 18 κάπκεϊκ)

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

190 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική

2 αβγά

2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρίφαλο

½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού

½ κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

260 ml νερό

2 κ.γ. πολτός τριπλής συμπύκνωσης από ντοματάκι Σαντορίνης

70 γρ. σταφίδες

Για το γλάσο

200 γρ. τυρί κρέμα

80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

450 γρ. ζάχαρη άχνη

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 5 λεπτά. Συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Συνεχίζουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το ξύσμα και τη βανίλια.

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ ή σε μια κανάτα το νερό με τον πολτό ντομάτας μέχρι να διαλυθεί καλά.

Καθώς χτυπιέται το μείγμα στο μίξερ, ρίχνουμε μέσα εναλλάξ το μείγμα αλευριού με το ντοματόνερο. Σταματάμε το χτύπημα μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα και ενσωματώνουμε τις σταφίδες ανακατεύοντας καλά. Βουτυρώνουμε ή τοποθετούμε τα ειδικά χαρτάκια σε μια φόρμα για κάπκεϊκ και μοιράζουμε στις θήκες το μείγμα αφήνοντας 1-2 δάχτυλα από πάνω γιατί φουσκώνουν αρκετά. Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (τουλάχιστον 1 ώρα) προτού τους βάλουμε το γλάσο. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα φάμε σκέτα ή να πασπαλίσουμε λίγη ζάχαρη άχνη.

Γλάσο: Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το τυρί με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την άχνη μέχρι να δέσει και να σφίξει το γλάσο. Στο τέλος ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα και χτυπάμε για 1 -2 λεπτά ακόμη. Μπορούμε να διατηρήσουμε το γλάσο στο ψυγείο για 4-5 ημέρες. Αν έχει μείνει μέρες στο ψυγείο καλό είναι να το αφήσουμε 10 λεπτά εκτός, να  μαλακώσει και να το χτυπήσουμε με αβγοδάρτη για να αφρατέψει.