Μήνυμα (που εκλαμβάνεται και ως απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν) ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová. Την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος Πρόεδρος κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του έναντι της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα πως είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά τις φραστικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή τη φορά όμως ο Ερντογάν ξέφυγε εντελώς κάνει πως δεν καταλαβαίνει και δηλώνει ότι «όταν έρθει το τέλος της υπομονής, θα γίνουν τα απαραίτητα»

* Υπήρξε όμως και μήνυμα – απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Ερντογάν: «Απορρίπτουμε», δήλωσε, «πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια. Ακούμε καθημερινά εξωφρενικές δηλώσεις, έχουμε αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές απειλές στην ιστορία μας»

* Αλλά και οι Έλληνες επιτελείς, σεβόμενοι της πολιτική να μην οξύνουν με δηλώσεις τους την όλη κατάσταση, με τα βίας συγκρατούν τα λόγια τους, προκειμένου να μην απαντήσουν καταλλήλως στον Ερντογάν για την εμμονή του να λέει ότι «θα έρθουμε ξαφνικά τη νύχτα». Πάντως οι επιτελείς καθημερινώς δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στους προκλητικούς γείτονες στο FIR Αθηνών και στο Αιγαίο (τόσο στην επιφάνεια όσο και κοντά στον βυθό του).

* Επιπλέον και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, έστειλε σαφέστατο μήνυμα στον Ερντογάν λέγοντας πως η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

***

Ο νέος σεφ και το δείπνο στον κήπο του Προεδρικού

Ήταν η πρώτη φορά που στο Προεδρικό Μέγαρο δύο κυρίες Πρόεδροι Δημοκρατίας συνομιλούσαν. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την Πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Čaputová. Η εικόνα χθες στο Προεδρικό ήταν μοναδική. Δεν είχε ξανασυμβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είθισται ωστόσο, κάθε φορά που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό προς τιμή αρχηγού κράτους (όπως συνέβη χθες με την Πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Čaputová), να αναθέτει σε έναν διαφορετικό Έλληνα σεφ να ετοιμάσει το μενού. Όλους αυτούς τους σεφ, τους γνωρίσαμε και στη δεξίωση που έγινε στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όπου ήταν όλοι τους προσκεκλημένοι. Αυτή τη φορά η Πρόεδρος κάλεσε τον executive Chef Παύλο Κυριάκη να ετοιμάσει το δείπνο για την Πρόεδρο της Σλοβακίας. Ο Chef, είναι γνωστός για τη δημιουργική του κουζίνα με σπεσιαλιτέ τα θαλασσινά, τα οποία τα «ντύνει» σε κρούστα αμυγδάλου με σπανάκι, γαρύφαλλο και παρμεζάνα.

***
Ταραμάς σε τραγανό ψωμί και αρνί με καπνιστή μελιτζάνα

Είχε όμως κάτι το ξεχωριστό το δείπνο προς τιμή της Προέδρου της Σλοβακίας χθες στο Προεδρικό. Δεν έγινε στην αίθουσα δεξιώσεων (όπως συνηθίζεται) αλλά στον κήπο του Προεδρικού. Ρίσκο, θα πείτε, μετά τις καταιγίδες που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, αλλά, νομίζω, ότι προτού αποφασίσουν στο Προεδρικό να βγουν στον κήπο, σίγουρα θα ρώτησαν την ΕΜΥ εάν θα βρέξει ή όχι το βράδυ της Τρίτης. Είναι η δεύτερη φορά που η Πρόεδρος παραθέτει δείπνο με επίσημους προσκεκλημένους στον κήπο του Προεδρικού. Η πρώτη ήταν για τα 40 χρόνια από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες το βράδυ πάντως ο Chef Κυριάκης μαγείρεψε για την Σλοβάκα Πρόεδρο ταραμά σε τραγανό ψωμί και παντζάρι με κατσικίσιο τυρί και κύριο πιάτο αρνί με καπνιστή μελιτζάνα, γιαούρτι και σάλτσα μυρωδικών. Γλυκό, κάτι με βάση το ρυζόγαλο.

***
Ξαναζωντανεύει ο EastMed

Πάμε τώρα στα καλά νέα για τον αγωγό EastMed. Αυτός θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2025, δήλωσε την Τρίτη ο Chief Operating Officer της Eni, Γκουίντο Μπρούσκο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο, σύμφωνα με το Reuters. Να θυμίσω ότι ο EastMed είναι υποθαλάσσιος αγωγός που έχει σχεδιαστεί για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο μέσω Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μπορεί από μόνο του το νέο κοίτασμα στο οικόπεδο 6 της Κύπρου, που ανακοίνωσαν η ΕΝΙ και η Total τον Αύγουστο, να μην συνιστά ένα game changer, αλλά αν αθροιστεί με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή ενισχύει σημαντικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων της Λευκωσίας. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου που ανακοινώθηκαν στον στόχο Cronos-1 σε συνδυασμό με τη νέα γεώτρηση που ανακοινώθηκε στον Zeus 1 δίνουν προοπτικές να εξελιχθεί το οικόπεδο 6 σε ένα δεύτερο κοίτασμα «Αφροδίτη».

***
Μέτρα κόντρα στην ενεργειακή κρίση

Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να εξαγγείλει μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση. Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα αυτά θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.

***

Τι γυρεύουν οι Τούρκοι νύχτα στο Αιγαίο;

Τελευταίως τα τουρκικά drones (UAV) πραγματοποιούν νυχτερινές πτήσεις στο Αιγαίο, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο ή ακόμα πιο προκλητικά, πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και όταν λέμε νύχτα, δεν εννοούμε μόλις νυχτώσει, αλλά ακόμα και μαύρα μεσάνυχτα, όπως προχθές όταν ένα UAV πραγματοποίησε υπερπτήση μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα πάνω από την Κίναρο σε χαμηλό ύψος, στα 19.000 πόδια. Γιατί το κάνουν άραγε αυτό; Πρώτα απ΄ολα προκαλούν χωρίς πολλά έξοδα, αφού μια πτήση ενός UAV στοιχίζει πολύ λιγότερα από την πτήση ενός F-16. Δεύτερον δεν καταπονείται προσωπικό εδάφους και πιλότοι και τρίτον και σπουδαιότερο θέλουν να τσεκάρουν την ελληνική αντίδραση σε μια νυχτερινή πρόκληση. Στόχος τους να δουν την αντίδραση των επίγειων μέσων αεράμυνας.

Κάθε φορά όμως που συμβαίνει αυτό, είτε είναι μέρα είτε είναι νύχτα, κάθε φορά που εισέρχεται αεροσκάφος στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως, σημάνει συναγερμός στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και δίνεται εντολή για αναγνώριση και αναχαίτιση. Στοιχίζει κάτι παραπάνω όταν απογειώνονται ελληνικά Mirage ή F-16, αλλά τίποτα δεν περνά χωρίς αναχαίτιση. Ακόμα οι Τούρκοι στέλνουν αυτά τα ελικοφόρα κατασκοπευτικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, τα CN-235, για να καταγράψουν την αντιδράσεις και να κατασκοπεύσουν στο Αιγαίο, όπως έκαναν προχθές και χθες με ένα τέτοιο αεροσκάφος που αφού προκάλεσε με τις πτήσεις του στο Αιγαίο, εξήλθε με κατεύθυνση το FIR Αιγύπτου και δεν γνωρίζω εάν εκεί κατάθεσε σχέδια πτήσεως ή εάν το αναγνώρισαν αιγυπτιακά μαχητικά. Όπως και νάχει το πράγμα όταν απογειώνονται τα ελληνικά μαχητικά και οι Τούρκοι πιλότοι νοιώσουν τους Έλληνες πιλότους στην ουρά τους, με τα ραντάρ του λοκαρίσματος να κουδουνίζουν μέσα στο πιλοτήριό τους, τότε απομακρύνονται πάραυτα και τρέχουν να κρυφτούν στις βάσεις τους.

***

Το σίριαλ με τα BMP-1 και με τα Marder καλά κρατεί

Παρ ολίγον να το ξεχάσουμε, αλλά το σίριαλ με τα ελληνικά (σοβιετικής κατασκευής) BMP-1, τα οποία πρόκειται να τα ανταλλάξουμε με τα γερμανικής κατασκευής τύπου Marder καλά κρατεί και έτσι όπως πάει μάλλον θα συνεχιστεί και για τον επόμενο χρόνο. Τι είχε συμβεί; Πρώτα θα πρέπει να σας πω ότι τα BMP-1 πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία, αφού παρόμοια έχουν οι Ουκρανοί και γνωρίζουν να τα χειρίζονται (χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση). Δεύτερον έχουν ήδη ετοιμαστεί 40 τέτοια οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η Ελλάδα τα ετοίμασε γρήγορα, τα έβαψε με χρώματα παραλλαγής του ουκρανικού στρατού, αφαίρεσε από αυτά τα εθνόσημα και τα αντικατέστησε με άλλα άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής (που διαθέτει στο οπλοστάσιό της) και τα τοποθέτησε στα νησιά. Αντιθέτως οι Γερμανοί ετοίμασαν μόνον 10 Marder, τα οποία βεβαίως μας τα παραχωρούν, αλλά εμείς δεν πρόκειται να τους δώσουμε βεβαίως και τα 40 BMP-1, θα τους δώσουμε μόνον τα δέκα. Δηλαδή όσα μας δίνουν τόσα θα παίρνουν. Να ξέρετε επίσης ότι το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει πρόσθετο πονοκέφαλο στον Καγκελάριο Σολτς, που πιέζεται από την αντιπολίτευσή του για την αποστολή πρόσθετου πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι Γερμανοί υποσχέθηκαν ότι θα μας παραχωρήσουν τα πρώτα 20 Marder το 2022 και τα άλλα 20 το 2023. Πάγια ελληνική θέση είναι ότι όσα μας δίνουν, τόσα θα τους παραχωρούμε. Ούτε ένα παραπάνω.

***
Τζαβάρας ζητεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Δεν συμφωνεί ο Κώστας Τζαβάρας με τον τρόπο χειρισμού από τη Βουλή της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και ζητεί να συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου κατέθεσαν ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Κοντολέων. Οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη «δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει το δημοκρατικό αίσθημα μιας μεγάλης μερίδας πολιτών» τονίζει ο Κώστας Τζαβάρας σε άρθρο του στο ieidiseis.gr και εξαπολύει επίθεση για το γεγονός πως Δημητριάδης και Κοντολέων επικαλέστηκαν το απόρρητο κατά την παρουσία τους στην Επιτροπή.

***
Ο Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική των παρακολουθήσεων

Στο θέμα των παρακολουθήσεων και των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο πρώην υπουργός της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα υποστηρίζει ότι τον παρακολουθούσαν μυστικές υπηρεσίες το 2015 όταν -όπως αναφέρει- διαπραγματευόταν τη διέλευση ενός αγωγού από τη Ρωσία στη χώρα μας. Και πρόσθεσε: «Εδώ μιλάμε για παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτικών προσώπων δημοσιογράφων και δημόσια ενδιαφέροντος, αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε την στρατηγική των παρακολουθήσεων στο έπακρο και μιλάω για τις επίσημες παρακολουθήσεις και όχι και για τις ανεπίσημες».

***
Αβραμόπουλος πλέκει το εγκώμιο του Μητσοτάκη

Να, λοιπόν που Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την πρώτη του κομματική εμφάνιση μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Άργησε λιγάκι, αλλά στα πλαίσια των περιοδειών με την ευκαιρία της ΔΕΘ που κάνουν τα νεοδημοκρατικά κλιμάκια συμμετείχε σε αποστολή και μάλιστα στον Έβρο. Πήρε μέρος σε ομιλία που διοργάνωσε η ΔΕΕΠ Έβρου της Νέας Δημοκρατίας . Όταν μίλησε προς τα μέλη της παράταξης εξέφρασε την άποψη ότι «ο Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί την αφύπνιση του βαθέως κράτους της Τουρκίας» και ότι η ομαλότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα επανέλθει μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν διολισθαίνει στον τρόμο». Στην πρώτη του λοιπόν κομματική εξόρμηση αναφέρθηκε και στον Πρωθυπουργό πλέκοντάς του το εγκώμιο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε, «έχει σαφείς επιρροές από τη φιλοσοφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και από τον πατέρα του και ανάφερε ότι «ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού».