Περίπου 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Χιλή καλούνται σήμερα Κυριακή 4/9 να οριστικοποιήσουν ή να απορρίψουν τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας, που ξεκίνησε έπειτα από τον βίαιο λαϊκό ξεσηκωμό το 2019 με κεντρικό αίτημα περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Το σημερινό δημοψήφισμα, η συμμετοχή στο οποίο είναι υποχρεωτική, θα κρίνει αν θα αντικατασταθεί το ισχύον Σύνταγμα, κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), που, παρά την αναθεώρηση αρκετών άρθρων του, συνεχίζει πάντα να θεωρείται τροχοπέδη για οποιαδήποτε κοινωνική μεταρρύθμιση σε βάθος.

Εξέθρεψε μια κοινωνία εξαιρετικά άνιση

Η βάση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της Χιλής, στο οποίο οι υποστηρικτές του πιστώνουν δεκαετίες σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, εξέθρεψε μια κοινωνία εξαιρετικά άνιση.

Η πρόταση έχει σκοπό κυρίως το κράτος να μπορέσει να εγγυηθεί στους πολίτες της Χιλής το δικαίωμα στην δημόσια παιδεία, στη δημόσια υγεία, σε σύνταξη, σε αξιοπρεπή στέγη.

Προβλέπει επίσης την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, ζήτημα που διχάζει βαθιά σε μια χώρα όπου οι επεμβάσεις του είδους δεν νομιμοποιήθηκαν παρά το 2017 για περιπτώσεις κύησης εξαιτίας βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας και του παιδιού, καθώς και περιβαλλοντικά δικαιώματα, όπως και την αναγνώριση των αυτοχθόνων λαών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ