Την αποχώρησή του από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο 45χρονος Καντίροφ «ήρθε η ώρα του», προσθέτοντας ότι τού αξίζει «ένα επ’ αόριστον διάλειμμα».

«Συνειδητοποίησα ότι κάθομαι σε αυτή τη θέση πολύ καιρό. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα μου», αναφέρει ο Καντίροφ στο βίντεο, που αναρτήθηκε στα social media, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα το κάνει και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, ενδέχεται ο Ραμζάν Καντίροφ να θέλει να ασκήσει πιέσεις προς το Κρεμλίνο, γνωρίζοντας την ισχύ που έχει αποκομίσει μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης του Riddle Russia, Αντόν Μπαρμπάσιν, η αποχώρηση Καντίροφ θα ήταν «ενάντια στη γενική ατμόσφαιρα της Ρωσίας τώρα. Το μήνυμα ολόκληρου του συστήματος είναι «παραμείνετε στη θέση σας» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

«Αν είναι αλήθεια και όντως ο Καντίροφ αποχωρεί, και μάλιστα οικειοθελώς, θα είναι κάτι που κυριολεκτικά κανείς δεν περίμενε», σημείωσε ο Μπαρμπάσιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Τσετσένων έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προγραμματίζοντας συνεχώς συναντήσεις –με την τελευταία μάλιστα να πραγματοποιείται πριν ένα μήνα στο Σότσι.

Με βάση αυτό, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Καντίροφ αποχωρήσει, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να αποτελέσει έκπληξη για τον Ρώσο πρόεδρο, που ενδεχομένως να ήταν γνώστης της κατάστασης.