Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι καθιέρωσε «στενό διάλογο» με τον Τζόνσον κατά τη διάρκεια της θητείας του και ανέπτυξε τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Λονδίνου με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμβαθύνουν και θα αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς με την ίδια κοινή λογική και διορατικότητα στο μέλλον.

Η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο για την «πολύτιμη παγκόσμια ηγεσία» που έχει επιδείξει η Τουρκία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμβολή στην άρση της ρωσικής παρεμπόδισης εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Τόνισε επίσης τη σημασία της συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Χαιρέτισαν το αυξημένο εμπόριο Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας και ήλπιζαν να επεκτείνουν την υπάρχουσα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μας για να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη οικονομική δυναμική. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης συναρπαστικές νέες ευκαιρίες για την αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας και της πυρηνικής ενέργειας», προστίθεται.

Ο Τζόνσον και ο Ερντογάν ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον τα καλύτερα για το μέλλον και συμφώνησαν ότι η σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Με πληροφορίες από Anadolu