Σε καρδιακή προσβολή μετά από κατανάλωση βαλεριάνας αποδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον θάνατο του

Ραβίλ Μαγκάνοφ

, προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, ο οποίος έπεσε από το παράθυρο του 6ο ορόφου νοσοκομείου στη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Γιατί αυτοκτονούν επιχειρηματίες και σκοτώνουν μέλη των οικογενειών τους

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι ο Μαγκάνοφ αυτοκτόνησε, επικαλούμενο αξιωματούχο της αστυνομίας με γνώση του θέματος, χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 67χρονος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή, ενώ έπαιρνε και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Ποιος… «αυτοκτονεί» τους ολιγάρχες;

Όσον αφορά τις συνθήκες του θανάτου του επικεφαλής της Lukoil, η Daily Mail επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας και δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας στο σημείο που έπεσε.

Ο Μαγκάνοφ εργαζόταν στη Lukoil από το 1993, λίγο μετά την ίδρυσή της, επιβλέποντας τις διαδικασίες διύλισης, παραγωγής, έρευνας και εκμετάλλευσης, και το 2020 ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας.

Ήταν στενός συνεργάτης ενός εκ των ιδρυτών της Lukoil, του Βαγκίτ Αλεκπέροφ, πρώην υφυπουργού πετρελαίου της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου τον Απρίλιο, μια εβδομάδα αφού η Βρετανία τού επέβαλε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Ο αδερφός του Μαγκάνοφ, Ναΐλ, είναι επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Tatneft.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας είχε ζητήσει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ένας ακόμη μυστηριώδης θάνατος

Ο θάνατός του προστίθεται στη μακρά, πλέον, λίστα με τους μυστηριώδεις θανάτους ρώσων ολιγαρχών μέσα στο 2022, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αν και επίσημα διερευνώνται ως αυτοκτονίες, δεν λείπουν οι εικασίες περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου.

Από τους δέκα θανάτους Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών, οι εννέα έγιναν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οκτώ, δε, αφορούν άτομα με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Εξ αυτών οι επτά σχετίζονται με τον κρατικό κολοσσό Gazprom.

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές. Το 2017 έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today έκανε λόγο για τουλάχιστον 38 Ρώσους ολιγάρχες που είχαν πεθάνει ή κηρυχθεί «αγνοούμενοι» μέσα σε μια τριετία.