Μια μετριοπαθής φωνή κόντρα στις… γερακίσιες τοποθετήσεις των προηγούμενων ημερών είναι αυτή του κορυφαίου οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος κάλεσε το συμβούλιο να κρατήσει έναν «σταθερό ρυθμό» αύξησης των επιτοκίων, έτσι ώστε να περιορίσει μεν τον πληθωρισμό αλλά να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές παρενέργειες για την οικονομία.

Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύματα και δηλώσεις έχουν προετοιμάσει τις αγορές για την πιθανότητα μιας πολύ δυναμικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ύψους 75 μονάδων βάσης. Ο Φίλιπ Λέιν, που είναι από τα γνωστά… περιστέρια του συμβουλίου, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, μιλώντας σήμερα σε οικονομικό πάνελ στη Βαρκελώνη.

«Ένας σταθερός ρυθμός, ούτε πολύ αργός ούτε πολύ γρήγορος, για τη μείωση του χάσματος μέχρι το τελικό επιτόκιο είναι πολύ σημαντικός» σχολίασε, εξηγώντας ότι πολλαπλές σε αριθμό, αλλά μικρότερες κάθε φορά, αυξήσεις είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν αρνητικές παρενέργειες σε σχέση με ένα μικρό αριθμό αυξήσεων, αλλά με υψηλότερο ποσοστό αναπροσαρμογής.

Ραντεβού στις 8 Σεπτεμβρίου 

Πάντως, δύο εβδομάδες περίπου πριν το συμβούλιο η αγωνία των αγορών «χτυπάει» κόκκινο στην προσπάθεια των επενδυτών να δαπιστώσουν πόσο επιθετικά θα θελήσει να κινηθεί στο εξής η ΕΚΤ. Ειδικά δε, στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ στο συμπόσιο της Fed, στο Τζάκσον Χολ, στις οποίες ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει απτόητη και σε δυναμικό ρυθμό τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα στελέχη της ΕΚΤ που βρέθηκαν στο Τζάκσον Χολ (η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρέστη) άφησαν να εννοηθεί πως βρίσκεται στο τραπέζι η πιθανότητα μιας αύξησης κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, ήτοι στα επίπεδα και της αύξησης του Ιουλίου, ενώ κάποιοι δεν απέκλεισαν την πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης.

Ο ίδιος ο Φίλιπ Λέιν απέφυγε ευθέως να δηλώσει πως τάσσεται κατά μιας αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, όμως η αναφορά του σε σταθερό ρυθμό αναπροσαρμογών ουσιαστικά αυτό υπονοεί.

Ο Ιρλανδός οικονομολόγος δεν είναι ο μόνος. Και ο Φάμπιο Πανέτα, που είναι μέλος του συμβουλίου, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η Τράπεζα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη την πολύ σημαντική οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των πιέσεων στις τιμές.

Πηγή: ΟΤ