Υπέρ τις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου τάσσεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στο Βερολίνο σε πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά. Τοποθέτησε δε την έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος στις αρχές του επόμενου έτους.

Έκτακτη παρέμβαση

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια «έκτακτη παρέμβαση» με «διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από μέρος των χωρών μελών της ΕΕ.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς (που) σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης «αναπτύχθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και με εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο παρέμβασης της Κομισιόν βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, ωστόσο πηγές της Επιτροπής δήλωσαν ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

Σημειώνεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι 27 να συζητήσουν το θέμα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών της ενέργεια.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας – που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Γιόζεφ Σικέλα.

Η απόφαση

Η απόφαση για την συνάντηση, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να διαχειριστούν το νέο ράλι στις ενεργειακές τιμές που απειλεί να εκτροχιάσει τα οικονομικά τους πλάνα και έχει αυξήσει τη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης σε πολλές χώρες.

Εξάλλου, από τις 31 Αυγούστου θα τεθεί σε ισχύ η νέα τριήμερη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, την οποία η Gazprom αποδίδει σε εργασίες συντήρησης και η οποία ασκεί περαιτέρω πίεση στις τιμές.

Εκτός ελέγχου στη Γερμανία

Είναι ενδεικτικό ότι το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος ξεπέρασε, για πρώτη φορά στην ιστορία, το φράγμα των 1000 ευρώ/MWh.

Όπως γράφει, το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά «από μια χαοτική Παρασκευή, όταν οι τιμές στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν περισσότερο από 25%», καθώς η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου. Η Γαλλία υποφέρει επίσης από περιορισμό στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Η κατάσταση στη Γαλλία

Να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να πετύχει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα διακοπών ειδικά το χειμώνα, δηλώνουν οι γαλλικές επιχειρήσεις μέσω της κυριότερης ένωσης εργοδοτών της χώρας, της Mouvement des Entreprises de France (Medef).

Στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξοικονόμηση της ενεργειακής χρήσης, η κυβέρνηση έχει καλέσει και τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν, μεταξύ άλλων, κλείνοντας τα φώτα και τις διαφημιστικές πινακίδες, κρατώντας κλειστές τις εξωτερικές πόρτες και τροποποιώντας τους θερμοστάτες. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που απαιτούν υψηλότερη χρήση ενέργειας η πρόκληση είναι σημαντική.

Σήμερα, οι γαλλικές τιμές ρεύματος σημείωσαν νέο θεαματικό άλμα, αγγίζοντας ένα ακόμη ρεκόρ στα 1.200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας. Αξίζει να αναφέρουμε πως την Πέμπτη η τιμή κυμαινόταν στα 900 ευρώ και την Παρασκευή στα 1.022 καλπάζοντας με ανεξέλεγκτο ρυθμό.