«Παραφροσύνη» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, μια ενδεχόμενη απομάκρυνση από την προγραμματισμένη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Η ίδια τάχθηκε κατά της πιθανής παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι έχει προγραμματιστεί να κλείσουν οριστικά στο τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης: Η πυρηνική ενέργεια διχάζει την Ευρώπη

«Δεν έχω πειστεί ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα λύσουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου», δηλώνει η κα Μπέρμποκ στην Bild am Sonntag και διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος προβλημάτων ηλεκτροδότησης στη Βαυαρία – όπου, όπως λέει, καθυστέρησε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου – ελέγχεται αυτή την περίοδο με «τεστ αντοχής» (stress-test) που διενεργούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η ανώμαλη προσγείωση

Η υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των Πρασίνων, με το βλέμμα τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) όσο και στους κυβερνητικούς της εταίρους Φιλελεύθερους (FDP), σημειώνει ακόμη ότι εκείνοι που μιλούν σήμερα για πυρηνική ενέργεια ουσιαστικά μιλούν για επιστροφή σε αυτή και όχι απλώς για παράταση της χρήσης της. «Θέλουν επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια. Την τελευταία δεκαετία όμως έχουμε πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια στη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και το να ανατρέψουμε τώρα αυτή (τη διαδικασία) θα ήταν παραφροσύνη και θα κόστιζε ακόμη περισσότερο», υποστηρίζει.

Διαβάστε ακόμη: Η πυρηνική απειλή και οι ασκήσεις διπλωματίας

Δημόσια αντιπαράθεση

Στη Γερμανία συνεχίζεται πάντως η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με το εάν η αντιμετώπιση της πιθανής έλλειψης φυσικού αερίου τον χειμώνα θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη με την παράταση της λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις της ‘Αγγελα Μέρκελ, επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους. Το θέμα έχει αφήσει για την ώρα ανοιχτό ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναμένοντας το αποτέλεσμα των «τεστ αντοχής» για τους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αναλένα Μπέρμποκ επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει και στρατιωτικά τους Ουκρανούς, εφόσον κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. «Θα ήθελα ασφαλώς να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος, αλλά δυστυχώς πρέπει να θεωρούμε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερα βαρέα όπλα από τους φίλους της και το επόμενο καλοκαίρι». Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης για μία ακόμη φορά ότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται και τη δική μας ελευθερία, την ειρηνευτική τάξη της Ευρώπης» και είπε χαρακτηριστικά: «Θα τους στηρίζουμε με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα. Για όσο χρειαστεί. Τελεία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ