Την ανησυχία της για τις κινήσεις τις Fed ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού εξέφρασε την Κυριακή η γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

«Ξέρετε τι είναι χειρότερο από τις υψηλές τιμές και την ισχυρή οικονομία; Είναι οι υψηλές τιμές και εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς δουλειά. Ανησυχώ πολύ ότι η Fed πρόκειται να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση», δήλωσε η Warren σε συνέντευξή της στο CNN την Κυριακή.

Πάουελ: H Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στην έναρξη του οικονομικού συμποσίου της Fed, ο Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι έρχονται επώδυνες μέρες για την αμερικανική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν εξαιρετικά σύντομος, αλλά απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την δέσμευση του συμβουλίου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζοντας πως η ανοδική τροχιά των επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτινάξει τον δείκτη στο ανώτερο σημείο εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Υπό την έννοια αυτή, παρά και τις τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων κατά συνολικά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, η Fed δεν πρόκειται να κατεβάσει… ταχύτητα, με τον κύριο Πάουελ να αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τερματισμό ή έστω προσωρινή διακοπή στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή OT